Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megmondja az új műhold, kell-e öntözni

Vágólapra másolva!
Kell-e öntözni a veteményt? Milyen termés várható? Mennyire lesz nedves a következő hét? Az ehhez hasonló, a mezőgazdaságnak is fontos kérdésekre a világűrből is egyre pontosabb válaszokat kaphatunk. Az Európai Űrügynökség új műholdjának feladata a talajok nedvességtartalmának és a világtenger sótartalmának felmérése, a Föld teljes felszínén.
Vágólapra másolva!

Egész kontinensek talajnedvességét és annak térbeli, időbeli változását követi egy új európai műhold. A 2009. november 8-án felbocsátott SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity, talajnedvesség és tengeri sótartalom) nevű szonda megkezdte az adatgyűjtést. Ezek az adatok a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban, az időjárás előrejelzésében és az éghajat modellezésében egyaránt fontosak lesznek.

Az űreszköz feladata a talajok nedvességtartalmának és a világtenger sótartalmának a felmérése, Földünk teljes felszínén. A földfelszín felett 758 kilométer magasan keringő, 658 kilogrammos műhold bolygónk sugárzását elemzi, 1,2 másodpercenként készítve egy-egy felvételt. Mérései alapján 35 és 50 kilométer közötti felbontással, 4%-os pontossággal lehet megbecsülni az egyes szárazföldi területek nedvességtartalmát a talaj felső néhány centiméteres rétegében, a napi változást figyelve pedig a mélyebben jellemző nedvességtartalomra is következtetni tudnak majd.

Az elmúlt négyhónapos időszak során a műszerek kalibrálása és a feldolgozási módszerek fejlesztése révén megszülettek az első részletes eredmények. A bevezető időszak áprilisig tart, ezt követően indul meg a célirányos mérés.

Forrás: ESA

Talajnedvességi térkép Skandináviáról (ESA)

Forrás: ESA

Ausztráliában kirajzolódnak a száraz kontinens belsejében lévő tavak (ESA)

Az eredmények segítségével jobban megérthetjük bolygónk globális vízkörzését, és ezek alapján pontosítható az időjárás-előrejelzés, valamint növekedhet az éghajlati modellek megbízhatósága. Az első négy hónap mérései alapján a szonda tökéletesen üzemel, és az adatok ideálisak a talaj nedvességtartalmának, illetve az óceán sótartalmának becsléséhez. Jelenleg földfelszíni és légi mérési eredményekkel egyeztetik az űrből nyert adatokat, hogy minél biztosabbak legyenek az értékek.

Animáció az SMOS műhold működéséről (ESA)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről