Egyszerre tört ki két vulkán Kamcsatkán - kép

Vágólapra másolva!
A Kamcsatka-félszigeten több fiatal tűzhányó is található, ezek közül kettő működését a NASA TERRA műholdja örökítette meg 2010. február 13-án. A most közölt képen fent látható a nagyobb, 4865 méter magas Kjucsevszkaja vulkán, amely látványos hamufelhőt lövell. A felhő 6 kilométeres magasságig emelkedett, a kráternél pedig lávafolyások és törmelékszórások történtek.
Vágólapra másolva!

Ettől lefelé néhány egyszerű felhő látható, majd a kisebb, 2882 méter magas Bezimjiany vulkán kitörési felhője is megfigyelhető. A fotó készítésének idején a Nap alacsonyan járt az égen, ennek megfelelően a két vulkán hosszú árnyékot vet felfelé.

Forrás: NASA

Hamisszínes felvétel két kamcsatkai vulkán kitöréséről 2010. február 13-án. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A Kamcsatka-félsziget a Csendes-óceánt ölelő, pacifikus tűzgyűrűnek is nevezett vulkáni vonulat tagja. Az óceáni kőzetlemez az egyik oldalon Észak- és Dél-Amerika, míg ezzel szemben Ázsia alá bukik a szubdukciónak nevezett folyamat keretében. Ekkor a bazaltos anyagú óceáni lemezzel együtt sok üledék és víz is a mélybe kerül, majd lefelé haladva megolvad, és az olvadékból egyes anyagok felfelé kezdenek emelkedni.

A folyamat keretében egyre több kőzetolvadék képződik, amely végül a kéregbe nyomul, majd ahol a felszínt is eléri, vulkáni aktivitást eredményez. Az emelkedő magma vízgőzben és egyéb gázokban gazdag, ezért gyakran heves, robbanásos kitöréseket produkál - mint az a fenti képen is megfigyelhető. A látványos robbanások mellett a mélyben a magma gyakran gránitos kőzetként szilárdul meg, amely végül a kontinensek anyagát gyarapítja. Így keletkezik és növekszik évmilliók során a szárazföldeket alkotó kőzetburok anyaga.

Kapcsolódó cikkek: