Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A szívre emlékeztető alak miatt február 14-én jelent meg a neten az alábbi felvétel: a kép egy ingókövet ábrázol, legalábbis egy látványos földi fotókat bemutató forrás szerint. A képet Joe Orman készítette az egyesült államokbeli Kalifornia állam déli részén, a San Clemente közelében lévő Diana Point település óceánparti szakaszán.

Ingóköveknek nevezik azokat a szikladarabokat, amelyek olyan egyensúlyi helyzetben vannak, hogy a külső erőhatások miatt kissé ugyan elmozdulhatnak - de csak néhány centiméternyit ingadozhatnak és eldőlni nem képesek. A helyezet természetesen átmeneti, de hosszú éveken, sőt évszázadokon keresztül is fennmaradhat a látványos állapot.

Az alábbi felvétel is egy ilyen sziklát ábrázol, amely 50 centiméter átmérőjű, és helyzete meglepően ingatagnak mutatkozik. Nem sokkal a 2008. december 27-i felvétel készítése előtt állította a dagály a képen látható módon a csúcsára, majd néhány órával később - több hasonló társával egyetemben - eldőlt. Az átmeneti helyzet megtartását a kő felületén lévő vájatok is segítették.

Forrás: Joe Orman

Kiegyensúlyozott kőszív: néhány órán keresztül stabil ingókő képe a kaliforniai tengerpartról (fotó: Joe Orman - további képek a fotóstól)

Hasonló, bár ennyire nem látványos, de nagyobb és stabilabb ingókövek Magyarországon is ismertek a Káli-medencében (lásd az alábbi képen), vagy a Pákozdi-ingókövek természetvédelmi területen.

Forrás: [origo]

Kevésbé látványos, de stabilabb ingókövek a Szentbékállai-kőtengerben. Ha rájuk állunk, könnyen megmozdulhatnak alattunk. Nézze meg őket, ha a gyönyörű Káli-medencében kirándul!