Hétfőtől a neten Newton almája

Vágólapra másolva!
A brit Királyi Társaság, a Royal Society honlapján mától online is elérhető az a kézirat, amelyben Newton kortársa, William Stukeley számol be a földre hulló alma és a gravitáció kapcsolatának felfedezéséről.
Vágólapra másolva!

A Royal Society hétfőn jelentette be, hogy honlapján első alkalommal teszi a nagyközönség számára is elérhetővé a híres történetet leíró tizennyolcadik századi kéziratot, kiváló minőségű digitális fakszimile formájában. Az anekdotikus esemény az 1660-as években esett meg Newtonnal, amikor a Cambridge-ben kitört pestisjárvány miatt észak-angliai otthonába látogatott. A történetet William Stukeley jegyezte le, akinek Newton 1726-ban mesélte el felfedezése történetét egy délutáni teázás alkalmával, néhány almafa árnyékában.

"Az anekdota nem véletlenül vált ennyire híressé: a történetben egyaránt benne van, hogy miként működik a modern tudomány, van benne utalás a Naprendszerre, emellett Ádám és Éva bibliai történetére is asszociálhatunk belőle" - mondja Keith Moore, a Royal Society könyvtárosa. "Amikor Newton elmeséli, hogyan figyelte meg a földre eső almát, és mindebből hogyan következtetett a gravitáció elméletére, akkor a tudományos módszertanról beszél. Az alma gömbölyű alakja felidézheti számunkra bolygónk alakját, és mivel Newton vallásos ember volt, vélhetően a bibliai utalás is tetszhetett neki" - véli Moore.

A Royal Society honlapján a gravitáció felfedezését felidéző eredeti kézirat mellett elérhetőek például Newton egyik riválisának, Robert Hooke-nak az írásai is, de megtekinthetjük Leonardo da Vinci vázlatait vagy Jane Austen korai munkáit is.