Leállíthatják a NASA holdprogramját

Vágólapra másolva!
Az amerikai sajtóba kiszivárgott információk alapján Barack Obama nem adna támogatást a NASA-nak az emberes holdprogram folytatására, a Constellation Program végrehajtására. Az új Ares hordozórakéták továbbfejlesztésére sem lesz pénz. A hivatalos bejelentés hétfőn várható.
Vágólapra másolva!

A kiszivárgott információk szerint Barack Obama amerikai elnök olyan programtervezet bejelentésére készül hétfőn, amely elsősorban a munkahelyek megőrzésére, illetve létrehozására összpontosít, és például az űrprogram úttörő fejlesztései mellékesek benne.

A NASA ezek szerint nem kapna pénzt az új Ares hordozórakéták fejlesztésre, és ennek megfelelően a Holdra történő visszatérést is törölni kellene. Mindezek helyett a Föld tanulmányozása, például a globális felmelegedés hatásainak megértése lesz a kiemelt program a NASA-nál.

A tervezet szerint a magánszektort is erősíteni akarják az űrtevékenységben, ennek megfelelően a magánűrhajók készítése is előtérbe kerülhet. Ezekre az esetleg 2020-ig meghosszabbított működésű Nemzetközi Űrállomás ellátásában lehet szükség, írja a space.com.

Barack Obama korábbi közlése alapján 2010-re 18,7 milliárd dollárt kíván a NASA-nak biztosítani, amelyet nem áll szándékában emelni a következő két évben - ez az összeg pedig az alapműködés mellett nem elegendő a még Bush által meghirdetett nagyratörő tervekhez, a holdutazás és az új hordozórakéták fejlesztéséhez.

ForrA!s: Rory Duncan, United Space Allience

Fotó az Ares-I-X kísérleti indításáról. A hordozórakéta jövője egyelőre kérdéses (NASA)

Bár a visszalépés megtakarítást eredményezne, rövid távon a NASA alkalmazásában álló munkahelyek csökkenésével járna, és hosszú távon hozhatna csak hasznot. Az űrrepülőgép program leállításával közel 7000 munkahely szűnik meg a floridai űrközpontban. A NASA hivatalos formában még nem kommentálta a hírt.