Emblématervek az utolsó űrrepülőgépnek

Vágólapra másolva!
A Föld körüli pályára emelkedő űrrepülőgépet, a program jelentőségét jelképező napkeltét és napnyugtát, valamint a Nemzetközi Űrállomás kiépülését mutató grafikai elemek láthatók az utolsó űrrepülőgépes küldetés emblémájának tervein.
Vágólapra másolva!

A NASA pályázatot írt ki az űrrepülőgépeket üzemeltető szakemberek munkájának elismeréseként: ők tervezzék meg az utolsó küldetés emblémáját. A beérkezett 85 munkából az első körben 15-öt választottak ki, amelyek közül egy zsűri fogja kijelölni a végső változatot.

Az 1970-es években indult űrrepülőgép programnál kezdetben nem volt komoly szerepe az emblémáknak, később váltak hivatalosan is egy-egy küldetés jelképévé. Később, a gyakori repülések révén némileg veszítettek jelentőségükből, de a program végéhez közeledve ismét fontosak és népszerűek lettek a gyakran háromszög alakú grafikák. Az emblémák készítése változatosan alakult: volt köztük szakember által művészien tervezett darab, némelyeket pedig maguk az asztronauták találtak ki.

Az alábbiakban látható emblématerv egyike az utolsó küldetésre készítetteknek. A kelő vagy nyugvó Napból érkező fénysugarak az űrrepülőgép program elejét, illetve végét jelképezik. A két oldalt feltüntetett kétszer hét csillag pedig a felrobbant Challanger és Columbia elhunyt legénysége előtt tiszteleg. A további emblématervek az alábbi honlapon tekinthetők meg.

ForrA!s: NASA

Az utolsó űrrepülőgépes küldetés egyik emblématerve (NASA)