Különleges látvány: madársereglet Tatánál - videó

Vágólapra másolva!
A tatai Öreg-tavon minden ősszel vadludak ezrei gyülekeznek, megszakítva vándorlásukat dél felé. A tónál velük együtt megjelennek az őszbúcsúztató madármegfigyelők is. Rendkívüli ilyenkor a tavon reggel és este megjelenő madártömegek látványa - nézze meg videón!
Vágólapra másolva!

Az eurázsiai tundrákról - Skandináviából és Szibériából - dél felé tartó vadludak vonulásuk során éjszakázó- és pihenőhelyként használják a 220 hektáros tatai Öreg-tavat, a Ramsari Területek jegyzékébe idén 20 éve felvett tó európai hírű vadlúdpihenőhely. A város mára teljesen körülöleli a tavat, de mivel védett terület, a madarak zavartalanul pihenhetnek, megfigyelni őket csak a távolból lehet.

A ludak minden évben novemberben jelennek meg a tavon, itt töltik a telet, majd februárban-márciusban indulnak vissza északi költőhelyeik felé. Az október végi lehalászás után novemberben a vadludak mellett számos más védett madárfaj talál menedéket itt. A ludak hajnalban repülnek el a tótól, nappal a réteken táplálkoznak, majd alkonyatkor hatalmas gágogással érkeznek vissza nagy hullámokban.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9il3NzukLizHzcWY

Ajánlat: Daruvonulás a Hortobágyon

A vadludak tiszteletére idén november 27-28-án kilencedik alkalommal rendezték meg a Tatai Vadlúd Sokadalom elnevezésű programot, amely minden évben a magyar természetvédelem legnagyobb ünnepe. Az idei ünnepi hétvégén nagyon szerencsések voltak a körülmények, mert délutánra, estére kitisztult az idő, így rengetegen figyelték meg az eseményt.

Mivel a ludak a fagyok beköszöntéig még itt időznek, néhány napig még biztosan érdemes ellátogatni lúdnézőbe a tatai Öreg-tóhoz.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=tEijV0YsJoE4ItSG

Filmdzsungel az [origo]-n

Az [origo] videómegosztó oldalán, a Videán nemrégiben Filmdzsungel néven természetfilmes csatorna indult. A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely által folyamatosan bővített csatornán több mint ezer felvétel látható. A videókon különleges állat- és növényfajok, szokatlan természeti jelenségek, hazai és távoli tájak jelennek meg - a Természetfilm.hu felvételeit független természetfilmes felvételei is bővítik.

A videók a Videa többi filmjéhez hasonlóan ingyenesen megtekinthetők és letölthetők. A színes, izgalmas felvételek közzétételének célja, hogy az iskolákban a tanároknak segítséget nyújtson a tananyag bemutatásához, illetve bárki számára, aki szeretné felvételekkel tarkítani előadását.

Magyar madárvonulási atlasz

Forrás: MME

Herman Ottó és munkatársai a világon az elsők között, 1908-ban kezdték tudományos módszerekkel kutatni a madárvonulást. Az eltelt száz év alatt összegyűjtött adatok alapján a centenárium alkalmával megjelent madárvonulási atlasz szakmailag hitelesen, közérthetően, látványos illusztrációk százaival mutatja be a Magyarországon előforduló madárfajok vonulási szokásait, vándorútjait, telelőhelyeit. A kötet fejezeteit 73 magyar szakember írta, az ábraanyag összeállításához pedig mintegy 50 hazai természetfotós járult hozzá fényképeivel. A külföldi madárrajongókat angol nyelvű összefoglalók segítik az eligazodásban.

A 672 oldalas Magyar madárvonulási atlasz-t a Magyar Madártani Egyesület tagjai 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a kijelölt boltokban.