Vágólapra másolva!
A XX. századi fizika két óriása a dán Niels Bohr és a német Werner Heisenberg. Az 1920-as években munkájuk nyomán bontakozott és teljesedett ki a kvantumfizika, de nevük kapcsán emlegetik a tudománytörténet egyik legnagyobb, máig megoldatlan rejtélyét is.
Vágólapra másolva!

Bohr és Heisenberg két évtizedes barátsága 1941-ben, Heisenberg látogatásakor a németek által megszállt Koppenhágában felkavaró hirtelenséggel megszakadt. A tragikus törést megelőző beszélgetés pontos tartalmát és lefolyását máig homály fedi. Mi történt pontosan, mit mondott Heisenberg, és mit válaszolt Bohr? A kérdés máig megválaszolatlan, annak ellenére, hogy az érintettek azóta többször is visszaidézték az elhangzottakat.

Michael Frayn mesteri, feszültségekkel teli lélektani drámát írt, amelyben a szereplők egyszerre régi barátok és háborús ellenségek, és amelyben ellentétbe kerül az emberiség iránt érzett felelősség és a hazaszeretet. Bohr és Heisenberg, a modern fizika emblematikus alakjai e darabban legalább annyira hétköznapi, esendő emberek, mint a világot a sarkaiból kimozgató, zseniális tudósok.

Fáradhatatlanul újra és újra visszaidézik az 1941-es látogatást, hogy végre megoldják a rejtélyt. Bohr felesége, Margrethe pedig, a laikus, néha kíméletlenül őszinte, mégis figyelmet érdemlő megjegyzéseivel tovább árnyalja a történetet. A Koppenhága elgondolkodtató színdarab a német atombombáról, ami sohasem készült el, a világháború mindenre kiható, sorsokat és emberi kapcsolatokat szétdúló borzalmairól, valamint a döntéseink mögött megbújó, utólag megfoghatatlan indítékokról, a lélektani "határozatlansági elvről", az emlékezet esendőségéről és az emberi kapcsolatok bonyolultságáról.

Időpont: 2009. november 14., 16.00 - 24.00
16.00 - 17.30: Hogyan védjük meg madarainkat? Foglalkoztató előadás gyerekeknek, szülőknek, családosoknak - előadó Bíró György, a MAVIR Zrt. munkatársa
19.00 - 21.30: Michael Frayn: Koppenhága (kvantum-lélektani dráma 2 felvonásban)
Színházi előadás a Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara végzett és jelenlegi hallgatóinak előadásában

Szereplők:
Margrethe Bohr - Hudáky Zsuzsanna (matematikus)
Niels Bohr - Papp Gergely (mérnök-fizikus)
Werner Heisenberg - Stenszky Dávid (mérnök-fizikus hallgató)
Fordította: Cziegler István

Kapcsolódó új időszaki kiállítások:
"Európa keresztben", Szőcs László természetfotós tárlata.
Válogatás az Elektrotechnikai Múzeum és Sitkei Gyula magángyűjtő anyagából, mely bepillantást enged a hazai vízerőmű-építkezés hőskorába.
A rendezvényhez kapcsolódóan megtekintheti még a múzeum új állandó interaktív kiállítása az "Electrum Magica", valamint időszaki tárlata az "Electrum Experimentum" is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
MMKM Elektrotechnikai Múzeuma
1075, Budapest, Kazinczy u. 21., Tel./fax: 3 425 750, www.emuzeum.hu, [email protected]