A nők hamarabb felismerik a félelmet, mint a férfiak

Vágólapra másolva!
A nők a félelmet, az undort és más hasonló érzelmeket mind az arckifejezés, mind a hang alapján hamarabb és jobban felismerik, mint a férfiak - derítették ki kanadai kutatók.
Vágólapra másolva!

A montreali egyetem idegkutatói színészekkel játszattak el érzelmeket egy vizsgálatsorozatban. Az eddigi hasonló kísérletekben többnyire arcokról készült fényképeket mutattak meg az résztvevőknek. Most színészeket alkalmaztak, akik a félelmet és az undort vagy mimikájukkal, vagy egy felkiáltással fejezték ki.

A résztvevők - 23 nő és 23 férfi, mind 18 és 45 év közöttiek - vagy külön-külön látták a színész arckifejezését és hallották a hangját, vagy egyszerre észlelték mindkettőt. Ezután minél gyorsabban meg kellett mondaniuk, hogy félelmet vagy undort észleltek-e. A férfiakhoz képest a nők gyorsabban felismerték az arckifejezést. Az arckifejezés és a hang kombinációját is hamarabb besorolták. Ezenkívül gyorsabban felismerték az érzelmeket, ha női színész játszotta el azokat.

A vizsgálat célja nem az volt, hogy megmutassa a nők fölényét bizonyos képességekben, hanem hogy segítse a pszichés zavarok megértését, ezek ugyanis jelentősen különböznek a férfiak és nők között - írják a kutatók a Neuropsychologia című szaklapban. Fontos példa erre az autizmus, amely lényegesen több férfit érint, mint nőt. Ajánlat: a cikk eredetiben (francia nyelven)