Oroszlánfóka-áradat San Franciscóban

Vágólapra másolva!
Hatalmas oroszlánfóka-horda árasztotta el San Francisco híres, turistákat vonzó partszakaszát, pontosabban a Pier 39 kikötőt: az állatok nem mindennapi látványa naponta turisták ezreit vonzza az öbölbe, ricsajuk messzire hallatszik.
Vágólapra másolva!

A Pier 39-ben rendszeresen pihenő néhány száz kaliforniai oroszlánfóka helyett most több mint ezerötszáz állat nyújtózkodik az imbolygó fastégeken. Bőgésük messzire elhallatszik, és hasonlóan messzire jut el a táplálékukul szolgáló halmaradékok bűze.

Sheila Chandor, a Pier 39 vezetője elmondta: hat új dokkot állítottak fel, mivel túl kevés helyük volt az idesereglett oroszlánfókáknak. A kikötő fenntartói és a turizmusban érdekelt üzletemberek örülnek az ingyenes attrakciónak. Chandor szerint az ilyen nagy, zajos társaság megjelenése kivételes jelenség, aminek nem találják okát.

Forrás: Wikimedia Commons

Általában csak ennyien vannak

Az állatok tömeges felbukkanása a tengerbiológusoknak is feladja a leckét, egyelőre nem tudják, miért gyűlt össze ilyen sok fóka. Lehetséges, hogy az éhes állatok egy halrajt követve jutottak ide, de előfordulhat, hogy olyan környezeti tényezők állnak a háttérben, amelyeket még nem ismerünk - magyarázza Jim Oswald, a tengeri emlősöket vizsgáló sausalitói központ munkatársa. Az oroszlánfókák mindenesetre nagyon jól érzik magukat a San Franciscó-i partoknál. A árapállyal együtt süllyedő és emelkedő, úszó dokkokon a napimádó állatok órákon keresztül süttethetik szárazon a hasukat. A helyet húsz évvel ezelőtt fedezték fel először az oroszlánfókák; kezdetben csak néhány tucatnyi, majd több száz állat érkezett az "emberturisták" által is kedvelt partokra.

Bár sokan kíváncsiak a fókák hordájára, és élvezettel nézik a napozó állatseregletet, másoknak vesződséget okoznak: több úszó panaszkodott már az agresszív fókákra, amelyek elüldözik a sportolókat. A halászok sem örülnek a konkurenciának, hiszen az oroszlánfókák ellopják a halat a kivetett hálóból, súlyos testükkel összeroppantják a stégeket, lyukat ütnek a hajókra. A Pier 39-cel szomszédos stégek tulajdonosai hálóval próbálják távol tartani a hívatlan vendégeket. Hathatósabban azonban nem léphetnek fel ellenük, mivel a kaliforniai oroszlánfóka (Zalophus californianus) védett faj, egyedeit nem szabad erőszakkal elzavarni.

A Pier 39 fókái egy amatőr felvételen idén augusztusban. A helyszínen járt munkatársunk elmondása szerint két hete is legalább ennyien voltak

A Pier 39 üzemeltetői "biztonsági őrt" alkalmaznak, aki megpróbálja sakkban tartani a fókákat: a férfi a még el nem foglalt stégeken járőrözik, és egy egyszerű víztömlővel üldözi el a betolakodókat. "Hihetetlen, de az oroszlánfókák tényleg nem szeretik a tömlőből rájuk zúduló vízsugarat, és gyorsan továbbállnak" - meséli Sheila Chandor.