Ünnepi időjárás a Kárpát-medencében - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az október 23-ai, ünnepi hétvége változékony időjárásából egy vasárnapi műholdképet választottunk. Ez a nap volt az, amikor az ország nagy részén a kellemes időjárás és verőfényes napsütés lehetővé tette, hogy pihenőidőnket a szabadban töltsük.
Vágólapra másolva!

Miután a szombati borongós, esős idővel járó melegfront kellően kitisztította a Kárpát-medence levegőjét, egyes magaslatokról messzi tájakra is el lehetett látni. Aki ilyen szerencsés helyzetben volt, láthatta az Alpok keleti nyúlványai közül például a Schneeberget és a Raxot, a Kárpátok vonulatai közül például a felhők közül kibukkanó Magas-Tátrát, a Radnai- és a Fogarasi-havasokat, vagy éppen az Erdélyi-szigethegység hófödte hegycsúcsait.

Rendszeres olvasóink már tudják, hogy műholdfelvételünkön nehéz megkülönböztetni egymástól a felhők és a hómezők fehérségét, ezért ilyenkor az úgynevezett hamisszínes eljáráshoz kell folyamodnunk. Ennek lényege, hogy a műhold által érzékelt, de a szemünk által láthatatlan hullámhossztartományt is láthatóvá tesszük. Az így "komponált" műholdképen erőteljes vörös színnel jelennek meg a havas területek, míg a felhők halványabbak vagy teljesen fehérek maradnak. Így válnak elkülöníthetővé az előbb említett, a képen bejelölt hegycsúcsok a felhőktől.

Forrás: ELTE

A felvétel feliratok nélkül, nagyobb méretben

A műholdkép kiterjedése megközelítőleg 1000x700 km

A jellegzetes időjárási viszonyok a magaslatokon kívül néhány negatív formát: medencéket és völgyeket is láthatóvá tesznek. Székelyföld északi részén Gyergyó medencéjét teljesen kitölti a köd, míg kicsit délebbre, az Alcsíknak csak a legdélebbi része válik ily módon kivehetővé. Hasonló a helyzet az Alpok láncai között, ahol a Raxtól délnyugatra fehér sávként jelentkezik a Mürz folyó völgyében megülő köd.

Forrás: ELTE

A felvétel feliratok nélkül, nagyobb méretben

A műholdkép kiterjedése megközelítőleg 1000x700 km

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét október 25-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Kovács Gábor - Kern Anikó (ELTE)