Választási kudarc és tesztoszteronszint

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók önkéntesek nyálában mérték a férfi nemi hormon, azaz a tesztoszteron szintjét a tavalyi amerikai elnökválasztás idején. Kiderült, hogy míg a későbbi győztes Obamára szavazó férfiakban a tesztoszteronszint nagyjából állandó maradt, a vesztes jelöltek híveinek tesztoszteronszintje jelentősen csökkent.
Vágólapra másolva!

A Duke Egyetem kutatói 163 egyetemista korú fiatalember nyálmintáját vizsgálták meg Észak-Karolina és Michigan államban. Az önkénteseket arra kérték, hogy rágjanak cukormentes rágógumit, majd adjanak nyálmintát a választási eredmény kihirdetése előtt és után.

A férfiaknak normális esetben éjszaka kicsit csökken a tesztoszteronszintjük, mivel a testnek nincs szüksége rá az alvás során. A választások éjszakáján azonban teljesen megváltozott a megszokott minta. Obama szavazóinak tesztoszteronszintje egyáltalán nem csökkent le a megszokott módon, viszont a két vesztes jelölt, McCain és Barr támogatóinak a vártnál mélyebb szintre süllyedt a férfihormon-szintjük.

A tesztoszteron a nőkben is megtalálható, de sokkal kisebb mennyiségben, mint a férfiakban. Ezért valószínűsíthető volt, hogy nem lesz jelentős és gyors tesztoszteronszint-változás a győzelmet vagy vereséget követően. A vizsgálatba bevont 106 női önkéntesnél valóban nem tapasztaltak értékelhető változást.

Korábbi vizsgálatok már föltárták, hogy a sportversenyeken és egyéb vetélkedőkön elért személyes siker, illetve vereség emeli, illetve csökkenti a férfiak tesztoszteronszintjét. A PLoS ONE szabadon hozzáférhető internetes folyóirat legújabb számában megjelent új eredmények arra mutatnak rá, hogy a politika éppúgy képes befolyásolni a tesztoszteronszintet a férfiakban, mint ha közvetlenül vennének részt egy dominanciát eldöntő szemtől szembeni küzdelemben, mondja Kevin LaBar, a Duke Egyetem Kognitív Idegtudományi Központjának kutatója.

A tesztoszteron az állatoknál is kapcsolatban áll az agresszióval, a kockázatvállalással és a fenyegetésekre adott válaszreakciókkal. A tesztoszteronszintnek a fajon belüli vetélkedések miatt bekövetkező emelkedése és csökkenése mind a győzteseknek, mind a veszteseknek hasznára válik. A győzteseket további sikerek elérésére sarkallja, a veszteseket viszont visszavonulásra készteti, így elkerülhetik a súlyosabb sérüléseket.

Mivel a választások során létrejövő dominanciahierarchia általában legalább négy évig stabil marad, LaBar és munkatársai feltételezik, hogy az egyik politikai párt veresége okozta stressz tartós tesztoszteronszint-csökkenéshez vezet a párttal szimpatizáló, "alárendelt pozícióba" került férfiakban. Mivel azonban a tesztoszteronszint minden nap ingadozik és sok más tényező is befolyásolja, nehéz megmondani, mik lehetnek ennek az esetleges tartósan alacsonyabb tesztoszteronszintnek a hosszú távú hatásai.