Egyméteres a legnagyobb pókháló

Vágólapra másolva!
Egy eddig ismeretlen pókfajt fedeztek föl Dél-Afrikában. Az állat termetes nősténye akár egyméteres hálót is szőhet. Dél-Afrikában és Madagaszkáron él, s könnyen lehet, hogy már a kihalás fenyegeti.
Vágólapra másolva!

A Nephila komaci néven leírt faj a valaha ismert legnagyobb hálószövő pók: nősténye - lábait széttárva - elérheti a 12 centimétert, a hímek ennél jóval apróbbak. (Az általánosan elfogadott magyarázat szerint a nőstények és hímek közötti óriási méretkülönbségnek az állatvilágban az az oka, hogy az evolúció során a nőstények a több utód létrehozása érdekében nőttek meg ekkorára.)

A Nephila komaci a korong alakú hálót szövő pókok közé tartozik, és igen ritka. Maga a fajt felfedező szlovén biológus, Matjaz Kuntner is a pretoriai Növényvédelmi Kutatóintézet gyűjteményében bukkant rá egy nőstény példányra még 2000-ben, majd 37 múzeum több mint 2500 további begyűjtött példányát tanulmányozva határozta meg új fajként. Mivel élő egyedről szóló beszámolóval sehol sem találkozott, kihalt fajnak hitte, mígnem Dél-Afrikában három élő példányt találtak.

Forrás: Matjaz Kuntner

A Nephilidae családba tartozó pókok szövik a legnagyobb hálókat, nőstényeik pedig óriások a hímekhez képest (a képen egy Nephila inaurata nősténye és apró hímje látható)

A kutató a BBC-nek nyilatkozva nagyon meglepőnek nevezte, hogy a fajra eddig senki nem figyelt föl annak ellenére, hogy a Nephilidae családba tartozó fajokat már sokan részletesen tanulmányozták.

Forrás: Plos ONE

A múzeumokban található nőstény Nephila komaci példányok mérete eléri a 4 centimétert

A kutatók attól tartanak, hogy a Nephila komaci röviddel felfedezése után ki is halhat, mivel igen kis területeken él, amelyek két, a biodiverzitás tekintetében kiemelt, ám veszélyben lévő régióban, Dél-Afrika keleti vidékén és Madagaszkáron találhatók.