Szerdán elindult az Ares I-X, a NASA új hordozórakétája

Vágólapra másolva!
A rossz időjárás miatti többszöri halasztás után, magyar idő szerint szerdán délután startolt az Ares I-X hordozórakéta kísérleti példánya. A karcsú hordozóeszközök feladata az űrállomás kiszolgálása mellett az emberes hold- és marsutazáshoz szükséges egységek Föld körüli pályára juttatása lesz.
Vágólapra másolva!

Szerda, közép-európai idő szerint 17.06

Egynapos halasztást követően szerdán, közép-európai idő szerint 16.30-kor elindult az Ares hordozórakéták első kísérleti példánya. A start rendben zajlott, 2 perc 10 másodpercnél állt le az első fokozat. Leválása némileg másként alakult, mint azt a szimulációk alapján várták - egyelőre nem tudni, hogy ez jelent-e valami gondot, vagy csak a számítógépes előrejelzések nem voltak elég pontosak. A kiégett első fokozat a terveknek megfelelően ejtőernyővel ereszkedett az Atlanti-óceánba. A hordozórakéta üzemelésének további részleteivel hamarosan jelentkezünk.

Korábbi információk

Közel 30 éve nem fejlesztett alapjaiban új hordozórakétát a NASA. Az Ares -I-X jelű prototípus 100 méteres hosszával a jelenlegi legmagasabb hordozórakéta. A rendszer 44 méterrel magasabb a menetkész űrrepülőgépnél, és alig marad el a holdraszálláshoz kifejlesztett Saturn-V rakéta 110 méteres magasságától.

Az újgenerációs Orion űrhajók, valamint a tervezett hold- és esetleg marsutazás megvalósítására a NASA új hordozórakétát fejleszt ki a Constellation program keretében. Ennek első tesztpéldánya a Kennedy Űrközpont 39B jelű indítóállásáról startol, amire legkorábban jövő kedden kerülhet sor. A NASA története során az összes eddigi, hordozórakéta prototípusokkal végzett kísérleti startok közel 40% volt a sikertelen.

A 816 tonnás új hordozóeszköz kifejlesztése 445 millió dollárba került. Első fokozata az űrrepülőgépek segédrakétáihoz hasonlóan szilárd, második fokozata folyékony hajtóanyagot használ. Az Ares-I-X nem egyezik meg a tervezett végleges Ares rakétákkal, de a leendő űreszköz legtöbb egységét már most tesztelhetik a segítségével. A tervek alapján a rendszer 2 perc alatt éri el 45 kilométeres magasságot a start után.

ForrA!s: NASA

Fantáziarajz a startpadról és a rajta menetkészen várakozó Ares I-X hordozórakétáról (NASA, MSFC)

Videó az Ares hordozórkéta előkészítéséről és működéséről (NASA)