Vágólapra másolva!
Az Utah Egyetem mérnökei olyan rádió adóvevő hálózatot fejlesztettek ki, amellyel fal mögötti emberek, tárgyak mozgása követhető nyomon. Rendőrök, tűzoltók, idősek, sőt még kiskereskedők számára is hasznos lenne egy ilyen rendszer.
Vágólapra másolva!

A tomográfia kifejezés olyan, sugárzással végzett képalkotást jelent, melynek során a vizsgált objektum egyes szeleteiről kapnak képet a mérés végzői - anélkül, hogy a vizsgálat tárgyát ténylegesen feldarabolnák. Joey Wilson és Neal Patwari professzorok az Utah Egyetemről (Utah, Salt Lake City) az épületekben levő emberek mozgásának követésére fejlesztették ki rádióhullámokat használó tomográfiás rendszerüket. A rádiótomográfiás képalkotás (Radio Tomography Imaging, RTI) az adóvevőkkel körülvett területen mozgó személyek vagy tárgyak helyzetéről, mozgásáról ad információt, miközben a készülékek jeleket küldenek és fogadnak. Maguknak az embereknek sem adókészüléket, sem azonosító címkét nem kell maguknál tartaniuk.

Az egyik vizsgálat során 28 olcsó rádió adóvevő vezeték nélküli hálózatát hozták létre a kutatók egy négyzet alakú átrium és egy hasonló alakú füves-fás tér körül. Az adókat az emberi törzs magasságában helyezték el. Valamennyi készülék között mérték a rádiójelek erősségét, miközben egy személy járkált a megfigyelt területeken. A feldolgozott rádiójel-erősségek adatai számítógépképernyőn jelentek meg, amely a célszemély elmosódott, foltszerű képét mutatta. Egy másik, továbbfejlesztett kísérlet során a mintegy 1 gigahertzes hálózattal egy méter pontossággal sikerült nyomonkövetni a fal túloldalán sétálgató Patwari professzort. A használt rendszer ZigBee hálózatként ismert, és elterjedten használják vezeték nélküli otthoni termosztátoknál és egyéb otthoni vagy üzemi automatizmusoknál. Wi-Fi hálózatot nem használtak a kísérletekben.

A módszer működésének lényege (Radio Tomographic Imaging, University of Utah)

Az RTI a radartól eltérően nem visszaverődött sugárzást észlel, hanem a felfogott rádióhullámokban jelentkező kitakarásokat, "árnyékokat" méri, amelyek akkor keletkeznek, amikor azok egy mozgó személyen vagy tárgyon mennek át. A jelerősség változásaiból kapható kép élességét a rádióhullámok hossza korlátozza, de már a méteres felbontás is megfelelő a nyomonkövetés szempontjából. Az optikai és az infravörös sugárzással szemben az RTI által használt rádióhullámok képesek falakon, fákon és füstön keresztülhatolni, és a videokamerákkal ellentétben a rádiófrekvenciás képalkotás sötétben is működik. A videokamerákkal kapcsolatos esetleges adatvédelmi aggályok itt nem jelentenek problémát, hiszen méteres felbontásnál még azt sem lehet, tudni, hogy aki odabent mozog, fiú-e vagy lány.

A rendszer nagyon hasznos lenne azokban az esetekben, amikor nem lehet behatolni az épületbe, vagy tájékozódni belül, például tússzedés vagy tűz és füst esetén. Néhány tucat rádió adóvevőt az épület körül elhelyezve ilyenkor is információ szerezhető arról, hogy tartózkodik-e odebent valaki, mi történik. "Ez a technika nem tud különbséget tenni a jó fiúk és a rossz fiúk között, de legalább gyorsan elárulja, hol tartózkodnak és hogy mozognak az emberek" - modja Patwari.

Az RTI továbbfejlesztésével a lángok helyzete is észlelhető lesz. Az RTI-vel felszerelt lakás tulajdonosa ellenőrizheti például, hogy történt-e illetéktelen behatolás, az idősek és betegek hozzátartozói pedig fontos információkat kaphatnak arról, hogy felkelt-e a illető, volt-e már a gyógyszeres szekrénynél stb. RTI-vel az is tanulmányozható, hogy a rádiókészülékekkel körülvett bolthelyiség mely részein töltenek sok időt a vásárlók, nem kellene-e másképpen elhelyezni az árut.

Forrás: www.eurekalert.org

Mint minden technológia, nyilván ez is felhasználható alantas célokra. Például a betörő nemcsak megfigyelt, hanem megfigyelő is lehet. Bizonyára célszerű gyanakodni, ha lakásunk körül idegen adóvevő készülékek sorára bukkanunk.

Posztobányi Kálmán