Afganisztán: tájak és népek találkozásánál - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylők, ópiummák, békefenntartók, választási csalás és túszejtés. Ilyen és ehhez hasonló hírek jutnak el hozzánk a két szomszédos államról, Afganisztánról és Pakisztánról. Nézzük, mit érdemes tudni erről a területről, és hogy fest ez a "tűzfészek" felülről e heti műholdképünkön.
Vágólapra másolva!

Afganisztán 650 000 km2-es területével nemcsak népek, hanem óriás tájegységek találkozásánál is fekszik. A népek sokszínűségének az oka, hogy évszázadokon keresztül kultúrák találkoztak és ötvöződtek, valamint népvándorlások haladtak keresztül e területen.

A nemzeti tarkaságot jelzi, hogy az afgán (pastu) nép aránya Afganisztánban nem éri el az 50%-ot, ám a népcsoport területe messze túlnyúlik a délkeleti, pakisztáni határon. Az ország sokáig az angol és orosz érdekszférák ütközőzónája volt, ami nagy elszigeteltséget okozott. Ennek következménye a mai fejletlen gazdaság is, ami többek között a kábítószer-kereskedelem fellendüléséhez és társadalmi elégedetlenség kialakulásához (terrorizmus) vezetett.

Forrás: ELTE

A felvétel feliratok nélkül, nagyobb méretben

Az ábrázolt terület megközelítőleg 1300x1000 km

Bizonyára sokan hallottak a műholdképünk jobb oldalán jelölt pakisztáni Ravalpindiben történt túszejtésről a főváros (Islamabad) közvetlen közelében, vagy a legújabb, Alpuriban történt merényletről, ahol 41-en haltak meg. Ilyen és ehhez hasonló események tették szükségessé, hogy NATO-tagságunknak eleget téve katonákat küldjünk a műholdképen is jelölt Baghlan tartományba.

Békefenntartóinkat különleges körülmények fogadhatták, hiszen a műholdképre tekintve látható, hogy az egész terület világosbarna színt mutat, amit a terület szárazsága okoz. Egy-két nagyobb folyóvölgyben, mint az Indus és mellékfolyói, valamint az Aral-tóba ömlő Amu-darja mentén változik ez a szín zöldre, ahol gyapotot és gyümölcsöket termesztenek. A kép jobb alsó sarkában jól látszik, ahogy a mesterséges államhatár mennyire befolyásolja a növényzetet: India felé nyílegyenes vonalban megszűnik a növénytermesztést jelző zöld szín.

A jobb felső sarokból indulnak a Hindukus hegység 7000 méter fölé magasodó hóval borított gyűrt láncai, amely a kép közepén legyezőszerűen szétterülő Kuhe-Bábá és a pakisztáni Szulejmán-hegység jobbra görbülő ívében folytatódnak.

A műholdkép a NASA 2009. október 11-ei MODIS Terra felvételéből készült.

Kovács Gábor (ELTE)