Kicsi, de gazdag galaxist fotóztak a szomszédban

Vágólapra másolva!
Tízezerszer kevesebb csillagot tartalmaz, mint a Tejútrendszer, mégis látványos objektum az égen. A Barnard-galaxis egyik kozmikus szomszédunk, amelyről az Európai Déli Obszervatórium (ESO) közölt új felvételt, a Tejútrendszer csillagai között "kitekintve".
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) szerdán közölt új, látványos felvételt Tejútrendszerünk egyik apró és közeli szomszédjáról, a Barnard-galaxisról (NGC 6822). Az 1,6 millió fényévre, a Sagittarius (Nyilas) csillagképben lévő égitest galaxishalmazunkhoz, a Lokális Halmazhoz tartozik. (Összehasonlításként Tejútrendszerünk átmérője közel 200 ezer fényév, az Androméda galaxis távolsága pedig mintegy 2,5 millió fényév.)

A Chilében található La Sillán elhelyezett 2,2 méteres távcsővel készítették a mellékelt felvételt az objektumról, a WFI jelű detektorral. Bár hivatalosan a törpegalaxisok közé tartozik, mégis sok látnivalóval szolgál a csillagváros. Centruma felé látványosan növekszik a csillagűrűség, vöröses területein pedig aktív csillagkeletkezés zajlik, ahol új égitestek születnek a csillagközi gáz- és poranyagból.

A galaxistól balra felfelé egy szintén vöröses árnyalatú, buborékszerű alakzat figyelhető meg, amelyet a központjában lévő nagytömegű csillaghalmaz hozott létre, amit tagjainak anyagkibocsátása "fújt" a csillagközi térbe, összepréselve a szomszédos anyagot. Néhány további kisebb vöröses alakzat szintén fiatal csillagok anyagkibocsátásából származik (közelebbről lásd a felső képen).

A galaxis mérete közel tizede a Tejútrendszerének, és mintegy 10 millió csillagot tartalmaz - azaz közel 10 ezerszer kevesebbet, mint a mi csillagvárosunk. Porban és nehéz elemekben viszonylag szegény objektum. Az ilyen törpegalaxisok gyakran szabálytalan alakot mutatnak, mivel a közelükben lévő nagyobb társaik erősen eltorzítják alakjukat, alkalmanként szét is szakítják őket. Az objektum jelenleg "biztonságos" távolságra van a Tejútrendszertől, azonban ha a jövőben közel kerül hozzánk, a két objektum között ébredő árapályerők akár fel is darabolhatják a Barnard-galaxist, így más kísérőgalaxisokhoz hasonlóan "áldozatunkká válhat".

ForrA!s: ESO

A 2,2 méteres MGP távcsővel készült felvétel a Barnard-galaxisról. A felvételen ábrázolt égterület nagyjából a telehold látszó méretéhez hasonló. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO)

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UFTO1aumFCYUOZXW

Áttekintünk a Tejút csillagai között: célpont a Barnard-galaxis (ESO)

A világ éjszakai arca - csillagászati kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Kéthetes csillagászati fotókiállítás nyílik a Nemzeti Múzeumban október 16-án. A rendezvényen a The World At Night című nemzetközi program fotóit tekinthetik meg az érdeklődők, amelyek éjszakai tájakat csillagászati látványosságokkal együtt mutatnak be.

Megnyitó: Nemzeti Múzeum, október 16. péntek 17 óra

ForrA!s: TWAN

Az USA híres tájképi látványossága, a Monument Valley tanúhegyeivel festői előteret nyújt a fotóhoz. A Mars vöröslő jelzőfényként világít a sziklaorom bal oldala felett, amely a kép legfényesebb égiteste - jobbra az Orion csillagkép helyezkedik el (Wally Pacholka, TWAN)