Főleg a fiatal felnőtteket öli a H1N1

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Orvostársaság lapjának október 12-ei számában publikálták azt a három egymástól független tanulmányt, amelyben első alkalommal elemezték széles körben az új influenza életveszélyes vagy halálos eseteinek pontos lefolyását.
Vágólapra másolva!

Három új, a hét elején megjelent tanulmány is egyértelműen igazolta, hogy a H1N1 halállal végződő eseteiben a tüdő gyulladása és a légzés leállása okozza az életfolyamatok leállását. Az idén március eleje és augusztus vége között Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon elvégzett felmérések megerősítik azt a már eddig is ismert tényt, miszerint az új influenza többnyire a fiatal felnőtteket érinti a legsúlyosabban, a kritikus állapotban lévő betegek azonban sok esetben jól kezelhetőek antivirális szerekkel és oxigéncserével.

Mindhárom tanulmányban ugyanazt a lefolyást sikerült kimutatni: a súlyosan beteg személyeknél a vérben oxigénhiány lép fel, ami a legrosszabb esetben végül sokkos állapothoz, a tüdő maradandó károsodásához és halálhoz vezethet.

Mindhárom tanulmányban csaknem egyformának adódott az is, hogy a betegek között igen alacsony arányban voltak csak jelen a fiatal gyermekek és a hatvan év feletti személyek. Az adatok alátámasztották azt a már eddig is sejtett feltételezést, hogy az idősek közül sokan megnövekedett immunitással rendelkeznek a korábbi influenzafertőzéseknek köszönhetően. Az viszont nem derült ki, hogy a fiatal gyermekek aránya miért volt alulreprezentált ezekben a betegcsoportokban, holott ismert, hogy az új influenza szempontjából ők is a veszélyeztetettek közé tartoznak.

A vizsgálat részleteiről, a súlyos esetek lefolyásáról és a kezelési lehetőségekről itt olvashat.

A témával kapcsolatos cikkeink gyűjteménye.