Egy galaxis vagy kettő? Csillagvárosok látványos ütközése

Vágólapra másolva!
Egy galaxis helyett kettőt talált a Hubble-űrtávcső: két már majdnem teljesen összeolvadt csillagvárost figyelt meg, ahol a kölcsönhatás csillaghalmazokban és gázanyagban bővelkedő, látványos csóvákat hozott létre.
Vágólapra másolva!

A Hubble-űrtávcső ACS kamerájával látványos felvételt készítettek az NG 2623, avagy Arp 243 jelű csillavárosról még 2007-ben - azonban a felvételt csak most hozták nyilvánosságra. Az objektum tőlünk 250 millió fényévre található, a Rák (Cancer) csillagképben.

A látszólag egyetlen csillagváros valójában két kölcsönható és napjainkra jórészt összeolvadt galaxisból áll. A középpontban már eggyé vált a két objektum, de a kataklizma nyomát őrzi még a gravitációs hatások miatt kilökődött két hosszú árapály-nyúlvány, amelyekben sok csillag és csillagközi gázfelhő van. Az itt található csillaghalmazok fényesebbek, mint a legfényesebb gömbhalmaz, amelyek saját Galaxisunkon, a Tejútrendszeren belül alkotják a legnagyobb csillagcsoportokat.

Forrás: NASA, ESA, A. Evans

Az NGC 2623 összeolvadó galaxispáros a Hubble-űrtávcső felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, A. Evans)

A csillagváros rendkívül intenzív infravörös sugárzást bocsát ki, és elképzelhető, hogy centrumában aktív galaxismag található, amit egy szuper-nagytömegű fekete lyuk fűt.

Amináció az összeolvadó galaxispárosról (NASA, ESA, A. Evans)