Különös vadászbanda az Atlanti-óceánon - kép

Vágólapra másolva!
Először sikerült lencsevégre kapni, miként vadásznak együtt a tengerek nagyragadozójával, a gyilkos bálnával az albatroszok. Hasonló viselkedést eddig egyedül a trópusi tengerek madarai és a tonhalak között figyeltek meg.  
Vágólapra másolva!

A British Antarctic Survey, a tokiói Nemzeti Sarkkutató Intézet és a Hokkaido Egyetem tengerbiológusainak elsőként sikerült megörökíteni azt a viselkedést, miként húznak hasznot egy tengeri ragadozó emlős vadászatából a nyílt vizek hatalmas madarai, az albatroszok. Az, hogy a tengeri madarak olykor a vízfelszín alatt ragadozókhoz csapódnak, és miközben azok odalentről támadnak, a madarak le-le csapnak a felszín felé menekülni próbáló kisebb halakra már ismert volt a kutatók előtt: melegebb vizeken élő tengeri madaraknál többször figyeltek meg efféle magatartást.

Forrás: British Antarctic Survey
Forrás: British Antarctic Survey

A brit és japán szakemberek a Dél-Amerika és az Antarktisz között húzódó Déli-Georgia-szigetek egyikén, a Bird Islanden fészkelő madarak viselkedését tanulmányozták: négy dolmányos albatroszra (Thalassarche melanophrys) szereltek apró, 82 gramm súlyú digitális kamerát. (Bár az apró készülék némiképp megváltoztatja a madár repülésének aerodinamikáját, a szakemberek szerint ez nem befolyásolta a megfigyelt egyedeket a táplálékszerzésben és a költésben.)

A felvételek arról árulkodnak, hogy az albatroszok csapatokban keresnek táplálékot fiókáiknak a nyílt tengeren, s eközben egy gyilkos bálnával, azaz kardszárnyú delfinnel (Orcinus orca) együtt vadásznak.

A felvételek azt mutatják, hogy az albatroszok ugyanúgy társul szegődnek a tengeri emlősök mellé, ahogy a trópusokon élő madarak a tonhalakkal teszik - magyarázza dr. Richard Phillips, a British Antarctic Survey munkatársa, aki az eredményről a PLoS ONE e heti on-line kiadásában számolt be.