A Lagúna-köd a gigantikus galaxispanorámán

Vágólapra másolva!
Néhány millió éve született csillagok gerjesztik sugárzásra a Lagúna-köd gázanyagát egy kiterjedt égboltfelmérésen készült felvételen, amelyet a Tejút felhőkkel teli sávjáról készítettek a Föld déli féltekéjéről.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) számos felvételéből egy hatalmas panorámaképet állítanak össze galaxisunkról a GigaGalaxyZoom nevű program keretében. Az alábbi kép is ennek a munkának a keretében született.

A mellékelt felvétel a Tejútrendszer központi térsége irányába készült, és számos, a Sagittarius spirálkarban lévő objektumot ábrázol. Legfeltűnőbb rajta a Lagúna-köd (M8), ahol a közel 100 fényév átmérőjű területen lévő gázanyagot az ott található fiatal és forró csillagok gerjesztik sugárzásra.

A fotón látható fényes csillagok közül több az NGC 6530 jelű nyílt csillaghalmaz tagja, és csak néhány millió éve alakultak ki. Az ábrázolt terület az égen látszólag háromszor nagyobb a teleholdnál, és az eredeti, nagyfelbontású képet közel 350 millió pixel alkotja.

ForrA!s: ESO

A Lagúna-köd és környezete. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO)