Magukat szoptatják a gyászoló nőstény makákók

Vágólapra másolva!
Marokkóban megfigyelték, amint nőstény majmok magukat szoptatták, saját anyatejüket itták. A különös viselkedés ritkán látott, de nem egyedülálló jelenség az állatvilágban, a pontos okát még keresik a kutató.
Vágólapra másolva!

A ritkán látott viselkedés talán a szomorúság következménye, mivel mindegyik majomnál akkor fordult elő gyakrabban az önszoptatás, ha kicsinyük elpusztult.

A magatartást Bonaventura Majolo professzor és tanítványa, Richard McFarland a berbermakákók (Macaca sylvanus) két csapatának tanulmányozása közben észlelte a marokkói Atlasz-hegységben. (Ez a makákófaj az egyetlen, amelyik Ázsián kívüli területen él.)

A tudósok az egyik megfigyelt csapatban négy nőstényt láttak, amint önmagukat szoptatták, amikor még a kicsinyeik éltek. Miközben egyik mellbimbójukból kicsinyük szopott, a másik mellbimbójukat ők maguk kapták be, és néhány másodpercig a szájukban tartották. Aztán a maguk által szopott mellükre helyezték a szopó kismajmot. A szakemberek szerint ez a magatartás serkenti vagy javítja az anyatej áramlását, és elősegíti a kicsinyek táplálását.

Rövid idővel ezután mind a négy megfigyelt nősténynek elpusztult a kicsinye. Három anya eltűnt, de a negyedik nőstény, Jessica még hat órán át hurcolta halott kölykét, mielőtt odébbállt. A kölykök pusztulása után a nőstények sokkal hosszabb ideig alkalmazták az önszoptatást, egy-egy alkalommal akár két percig is. Kölyke halála után Jessica 106 napon át fordult az önszoptatáshoz.

Hasonló viselkedést eddig csak vadon élő kecskéknél és csimpánzoknál figyeltek meg.

A kutatók egyelőre csak találgatnak; szerintük az önszoptatással a majmok visszanyerik a tejtermelésbe fektetett energiát, vagy gátolják a mell tejcsatornáinak eldugulását, vagy immunrendszerüket erősítik. Felmerült magyarázatként az is, hogy az önszoptatás a kölyök elvesztésének érzelmi következményeivel áll kapcsolatban. Az embereknél és más fajoknál a szoptatás a prolaktin, a tejelválasztást megindító hormon kibocsátásán keresztül csökkenti a stresszt. Lehetséges, hogy a makákóknál az önszoptatás csökkenti a kölyök elvesztése okozta általános stresszt - magyarázta a Majolo professzor, aki a megfigyelés részleteiről az American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban számolt be. Bármi áll is a hátterében, a viselkedés kulturálisan tanultnak tűnik.