Hideg és forró felhők - látványos kép a Herschel-űrtávcsőtől

Vágólapra másolva!
Hűvös és forró csillagközi felhők együttese jelenik meg a Tejútrendszer fősíkjában a Herschel-űrtávcső új felvételén. Az eltérő hőmérsékletű tartományokat térképező berendezéssel a csillagközi anyag fejlődése és az új égitestek keletkezése vizsgálható.
Vágólapra másolva!

Az Európai Űrügynökség (ESA) Herschel-űrtávcsöve az infravörös, illetve szubmillimérteres tartományban végzi méréseit. Munkája során a kiemelt célpontok mellett az égboltot kiterjedt tartományát is térképezi. Sok olyan objektumot vizsgál, amelyek egyébként láthatatlanok az átlátszatlan csillagközi felhők sugárzáselnyelő hatása miatt.

A Herschel a Planck-űrtávcsővel együtt 2009. május 14-én indult, programjukról, és műszerezettségükről korábbi cikkünkben olvasható részletes beszámoló. Az alábbiakban a Herchel egyik látványos felvételét mutatjuk be, amely a SPIRE és a PACS kamera együttes üzemelésével készült, és a Tejút sávját a Dél Keresztje csillagkép térségében ábrázolja.

A Tejút déli térségéről készült hamisszínes felvételen a kék a 70, a zöld a 160 mikrométeres hullámhosszon jelentkező sugárzást, a vörös pedig három eltérő hullámhossz (250, 350, 500 mikrométer) együttes emisszióját jelzi. A fotó 2x2 fokos égterületet ábrázol, és a különböző hőmérsékletű térségek elkülönítésére ad példát. A vörös színű felhők a leghidegebb tartományok, ahol jelenleg is csillagok keletkeznek - ezek más hullámhosszakon nehezen vizsgálhatók a sűrű csillagközi gáz és por miatt.

ForrA!s: ESA, PACS, SPIRE

A Tejút sávja a Dél Keresztje csillagkép térségében a Herschel-űrtávcső felvételén. A kép nagyméretű változátának letöltése. További felvételek a Herschel-űrtávcső holnapján láthatók (ESA, PACS, SPIRE)

Magyar részvétel

A Herschel-űrtávcső programjában az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének Infravörös Csillagászati Csoportja is részt vesz a MŰI és az ESA PECS programjának támogatásával. A 2007-ig tartó előkészítő fázisban az űrteleszkóp Herschel Konfúziós Zaj Modelljét fejlesztették a szakemberek, amely csökkenti az égi háttér által létrehozott bizonytalanságot a mérésekben.

A munka során beépítették az észlelők által használandó HSPOT nevű alkalmazást a megfigyeléseket tervező programcsomagba. Tesztelték továbbá a PACS műszert, a Herschel infravörös képalkotó fotométerének és spektrográfjának földi példányát. Elsősorban azt vizsgálták, milyen hatással vannak a hőmérsékletváltozások a detektor szolgáltatta adatokra és azok pontosságára.