Tamiflut találtak a folyókban

Vágólapra másolva!
Japán szakemberek vizsgálatai először bizonyították, hogy az influenza ellen használt vezető vírusellenes szer túléli a szennyvízkezelést. A folyókba kerülő hatóanyag miatt a gyógyszerre érzéketlen influenzatörzsek alakulhatnak ki.
Vágólapra másolva!

Gopal Ghosh és kollégái (Kyoto University) 2008 decemberében, a tavalyi szezonális influenzaszezon kezdetén kezdték a mintagyűjtést két japán folyónál: három olyan ponton, ahol a tisztított víz elhagyja a szennyvíztisztító telepet, valamint néhány további helyen a vízfolyások mentén. Február elején, a járvány tetőzéskor újabb mintákat vettek.

Az eredmények igazolták a korábbi számítógépes jóslatokat: az influenza ellen használt vezető vírusellenes szer hatóanyagának egy része túléli a szennyvízkezelést. A járvány csúcsán a vízben mért koncentráció megközelítette a 300 nanogramm/litert.

Ez a látszólag igen csekély mennyiség (a nanogramm a gramm egymilliárdod része) is elég lehet azonban ahhoz, hogy a szernek ellenálló influenzatörzsek alakuljanak ki - mondják a kutatók. A szennyezett vizet elfogyasztó madarak (például kacsák) ugyanis általában hordoznak influenzavírusokat, amelyeknek így módja nyílik a rezisztencia kialakítására - írja a ScienceNews.

A vizsgálatok egy "sima" szezonális influenza alatt történtek, az új, pandémiás influenza megjelenése óta azonban a gyógyszer forgalma körülbelül tízszeresére nőtt.

Bár az antivirális szerek a betegség enyhébb lefolyását teszik lehetővé, a szakemberek egyértelműen azt javasolják, hogy megelőzés céljából senki ne szedje őket, hiszen ez önmagában is növeli a gyógyszerrezisztencia kialakulásának esélyeit. Megelőzésre a védőoltás szolgál.