Magyar díjazottak a világ legnagyobb természetfotós versenyén

Vágólapra másolva!
Két hazai fotós, a tapasztalt búvár-természetfotós Selmeczi Dániel és a fiatal Szabó Dániel is kiemelt díjat kapott a világ legtekintélyesebb természetfotó-pályázatán. A londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife Magazine által kiírt pályázat a természeti világ művészi ábrázolásának első számú nemzetközi eseménye. A díjazottakat minden évben ünnepélyes díjátadón hirdetik ki október végén - az eseménnyel egy időben válogatást mutatunk be a díjnyertes képekből az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

A Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year versenyre idén 94 országból rekordszámú, 43 135 fotót neveztek. A múzeumban a hónap végén megnyíló kiállításra kiválasztott 95 legjobb kép közé kiemelt díjazással (highly commended) két magyarországi fotográfus felvétele is bekerült.

Szabó Dániel Szarvas hajnalban című fotója kiemelt díjat kapott az Év Ifjú Természetfotósa 15-17 éves korcsoportjában. A 17 éves Dániel tíz képpel nevezett, ebből került ki legjobbként az a felvétel, amelyet a faluja, Csapod melletti erdőben készített 2008 őszén: hajnalban ért az erdőbe, s egy olyan ösvényen indult el, ahol tudta, hogy jó esélyekkel láthat vadakat. Ez volt a szerencsenapja. Először egy vaddisznócsalád keresztezte az ösvényt, majd egy szarvascsapat futott át. Az ösvényt keresztező utolsó szarvassuta megállt, és Dánielre nézett, érzékelve a jelenlétét. Miután már megkomponálta a kívánt képet, Dániel lassan felemelte és élesre állította a fényképezőgépét. Hogy mi teszi különlegessé a képét? Egy kis szarvastehén a párás kora reggeli fényben, az őszi jelenettel bekeretezve a találkozás varázsát ébreszti fel - véli Dániel, aki az [origo]-nak elmondta, amikor csak teheti, az erdőt járja, és vadra les. Ilyenkor, tanítási időszakban a hétvégéket tölti a természetben.

Forrás: Szabó Dániel/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

Szabó Dániel: Szarvas hajnalban (A képet a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009 engedélyével közöljük)

A szolnoki Selmeczi Dániel tavaly szeptemberben 6 napot töltött a Bahamákon, ahol naponta több száz felvételt készített a korallszirtek élővilágáról. Ezek közül választotta ki a díjat hozó felvételt, amely egy citromcápáról készült. A felvétel úgynevezett "feles" kép: egy olyan pillanatban készült, amikor a cápa teste félig a víz alatt, félig a vízfelszín fölött látszik. Selmeczi Dániel munkájával a cápák védelmére próbálja a felhívni a figyelmet, jelenleg is Costa Ricán készít víz alatti felvételeket. Tavaly Úszva című képével, 2007-ben Túl közel című felvételével nyert díjat a hazai Év Természetfotósa pályázaton. Az idei pályázat nyerteseit november 3-án hirdetik ki a Természettudományi Múzeumban. A képeket ezzel egy időben bemutatjuk az [origo]-n.

A kategóriagyőzteseket, az Év Természetfotósa, valamint az Év Ifjú Természetfotósa verseny győztesét az október 21-i díjkiosztó ünnepségen jelentik be a Természettudományi Múzeumban. A kiállítás a londoni premier után bel- és külföldi helyszínekre indul. "Mint mindig, a kiállítás új megközelítésben mutatja be a természeti világot, és arra serkenti a látogatókat, hogy más módon gondolkozzanak róla" - mondta el Heather Clark Charrington, a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year szóvivője.

A Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year a londoni Natural History Museum és a BBC Wildlife Magazine tulajdona.