Váratlanul elhallgatott az indiai Hold-szonda

Vágólapra másolva!
A Chandrayan-1 jelű, a Hold körül keringő indiai űrszondával szombaton megszakadt a kapcsolat. Az űreszköz fő feladatait az elmúlt időszakban már teljesítette, például közel 70 ezer felvételt sugárzott a Földre.
Vágólapra másolva!

A Chandrayan-1 indiai Hold-szonda, amelyet 2008 októberében bocsátottak fel, összesen 14 hónapos üzemelés után szombaton váratlanul elhallgatott. A gondok még 2009. április 26-án kezdődtek az űreszköz helyzetének meghatározáshoz használt csillagérzékelőnél. Ezt követően a tartalék rendszerre álltak át, hogy a kommunikációs antennáját folyamatosan a Föld felé irányítsa.

Elképzelhető, hogy ezzel kapcsolatban jelentkezett a gond. Szombaton egy apró hiba lépett fel, amelyet követően megszűnt a rádiókapcsolat. Az utolsó információk alapján a Chandrayan-1 közel 200 kilométer magasan keringett a Hold felszíne felett. A rendszeres pályamódosítások nélkül elképzelhető, hogy idővel kísérőnk felszínébe csapódik.

A Chandrayan-1 eddig mintegy 3400-szor kerülte meg a Holdat, miközben 70 ezer felvételt készített és radarméréseket végzett, emellett felszíni egysége is becsapódott a Holdba. Több távol-keleti társával egyetemben az űreszköz látványosan demonstrálja a gyorsan fejlődő térség gazdasági és technológiai potenciálját. Következő lépésként India az Orosz Űrügynökséggel karöltve 2012-ben egy leszállóegységet akar a Holdra juttatni.