Csókolózó robotokat mutattak be - film

Vágólapra másolva!
Már nem jelent újdonságot, ha robotok csípőjüket ringatva vonulnak fel a kifutón, mosolyogva köszöntik a vendéget a szálloda bejáratánál, futballoznak, breaktáncolnak vagy éppen tanórát tartanak gyerekeknek. Csak idő kérdése volt, mikor bonyolódnak intim kacsolatokba - ráadásul nyilvánosan.
Vágólapra másolva!

A National Taiwan University of Science and Technology kutatói hároméves munkával fejlesztették ki a csókolózó robotokat, amelyek szilikonból készült arcukkal hatféle arckifejezésre képesek. Thomas és Janet 2008 decemberében debütált Az operaház fantomja robotelőadásában, ám csak most közöltek róluk filmfelvételt. Arcjátékuk jóval kisebb teljesítmény, mint amire az igen drága fejlesztésű Einstein humanoid robot képes - olvasható a cnet.com-on.

Thomas és Janet csókjelenete

A munkában részt vevő Li-Chieh Cheng PhD-hallgató szerint a Thomas és Janet névre hallgató robotokéhoz hasonló fejlesztések közelebb hozhatják a fejlett robotikát a nagyközönséghez. "A jelenleg elérhető kiszolgáló robotok nagyon drágák lehetnek és csak bizonyos helyszíneken alkalmazhatók. Egy (robot)színházi előadásra szóló jegyet azonban bárki megengedhet olykor magának." A szakember elismerte, hogy még a robotok világában is adódnak váratlan helyzetek: egy tavaly decemberi előadás alatt váratlanul meghibásodott néhány motor, és a színfalak mögött dolgozó munkások adóvevőjének jelei megzavarták a robotokat vezérlő hálózatot. Thomas és Janet csókjelenein tehát bizonnyal van még mit csiszolni.


A San Diego-i Kalifornia Egyetemen (UCSD) fejlesztett Einstein robot speciális software segítségével felismeri és a természeteshez hasonló módon reagál az emberi arckifejezésekre