Kiderült, hogy orrlyukaink vetélkednek egymással

Vágólapra másolva!
Az ember azt gondolná, hogy orrlyukaink tökéletes összhangban működnek együtt a szagingerek felvételében. Amerikai kutatók azonban fölfedezték, hogy a két orrlyuk között előfordulhat bizonyos fajta vetélkedés.
Vágólapra másolva!

Az ember két orrlyukát rendszerint minden időpontban egyforma szagingerek érik, mondja Denise Chen, a houstoni Rice Egyetem pszichológiai tanszékének kutatója. Laboratóriumi körülmények között azonban, ha egy időben különböző szaginger érkezik az egyes orrlyukakba, akkor az alanyok szaglási illúziót élnek meg. Ahelyett, hogy a két szag állandó keverékét éreznék, felváltva érzik az egyik, majd a másik szagot, mintha az orrlyukak vetélkednének egymással.

Chen és munkatársnője, Wen Zhou ezt az orrlyukak közti párbajt "binaralis" (azaz a "két orrlyuk") vetélkedésnek nevezi a Current Biology szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.

Az érzékeknek ezt a fajta vetélkedését valójában már korábban is megfigyelték. Legtöbb érzékszervünk - szemünk, fülünk és orrlyukaink - páros szerv. A két szem jellemzően kicsit eltérő képet alkot ugyanarról a tárgyról (ezen alapul a térlátás). Hasonlóképpen apró időbeli és erősségbeli eltérések vannak a két fülbe érkező hangingerek között, éppúgy, mint a két orrlyukba érkező szagingerek között is. Az esetek zömében agyunk összegzi ezeket a kis eltéréseket, és a minket körülvevő világ egységes és pontos reprezentációját hozza létre.

Ez a fajta harmónia azonban mesterségesen megbontható. "Amikor két szemünk egyidejűleg két különböző képet lát (mindegyik mást), felváltva érzékeljük a két képet, egyszerre mindig csak az egyiket" - magyarázza Chen. Ehhez hasonlóan, ha egy oktáv különbségű, váltakozó hangokat játszanak eltérő fázisban a fülünkbe, akkor a hallgatók többsége úgy érzékeli, mintha egyetlen hang oszcillálna a két füle között.

Az új tanulmány bebizonyította, hogy ugyanez igaz a szaglóérzékünkre is. Annak ellenére, hogy mindkét szag egyenlő mértékben van jelen, agyunk egyszerre csak az egyiket veszi figyelembe. A hatás erőssége némileg meglepte a kutatókat, főként azért, mert a szaglást általában kevésbé jelentősnek tartják az emberi érzékelésben, mint a látást és a hallást. Chen véleménye szerint a fölfedezés biztos ösztönözni fogja a szaglórendszer működésével és szagérzékeléssel kapcsolatos további kutatásokat.