Nyilvánosságra hozták a britek X-aktáit

Vágólapra másolva!
Ahogy két staffordshire-i férfi esete a citromfejű földönkívülivel, a brit Védelmi Minisztérium hétfőn nyilvánosságra hozott és egy hónapig bárki számára hozzáférhető X-aktáiban szereplő esetek egy része máig megmagyarázatlan, ám a legtöbb beszámoló kapcsán már tudni lehet a valószerűtlen élmény mögött rejlő nagyon is valóságos okot. A dokumentumokból az is kiderül, hogy az X-akták tévésorozat, illetve A Függetlenség napja című amerikai akció-sci-fi lehetett az oka, hogy seregével jelentettek UFO-król szóló beszámolókat 1996-ban Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

1996-ban összesen 609 alkalommal számolt be a brit lakosság arról, hogy UFO-t látott, szemben az egy évvel korábbi 117 esettel. Az UFO-élmények előfordulásának ugrásszerű emelkedése egyrészt egybeesik az amerikai sci-fi sorozat, az X-akták népszerűségének növekedésével, másrészt ebben az évben mutatták be A Függetlenség napja című akció-sci-fit, amelyben a földönkívüliek inváziójától menti meg bolygónkat egy maroknyi amerikai.

A brit Védelmi Minisztérium aktái több mint 4000 oldalon 15 évet átölelve dokumentálják azokat az eseteket, amelyek UFO-król számolnak be, s az esetek nagy részénél meg is találták a természetes magyarázatot: meteorok, műholdak, léggömbök, különösen fényes csillagok képében - írja a Reuters. 1993-94 között például több tucat bejelentés érkezett arról, hogy London fölött egy fényes ovális tárgy lebeg. Valóban ott volt - a város fölött kivilágított léghajóval reklámozták a frissen piacra dobott Ford Mondeo gépkocsitípust. Akadnak azonban sokkal irreálisabb esetek is: 1995-ben két staffordshire-i férfi lélekszakadva sitetett értesíteni a rendőrséget arról, hogy saját szemükkel látták, amint egy citrom-forma fejű földönkívüli kiszáll egy lebegő repülő csészealjból, és így szól hozzájuk: "Szükségünk van rátok, gyertek velünk". Bár az esetek többségének van földi magyarázata, mintegy 10 százalékuk a "magyarázat nélkül" megjegyzéssel áll az akták között, ezekhez a minisztérium jelenleg is gyűjti a további információkat.

Az akták újabb részleteket árulnak el a leghíresebb UFO-esetről, amely a rendleshami erdőben történt 1980 decemberében: az Amerikai Légierő katonái több alkalommal is különös fényeket láttak az égen. A brit Védelmi Minisztérium nyilvánosságra hozott UFO-aktáit a National Archives oldalán egy hónapig bárki megtekintheti.