Nem könnyű homoszexuálisnak lenni

Vágólapra másolva!
A homoszexuális emberek megközelítőleg kétszer olyan gyakorta fordulnak tanácsért szakemberhez mentális problémák vagy gyógyszerfüggőség miatt, mint heteroszexuális társaik az Egyesült Államokban. Bár a jelenség mögött összetett okok állhatnak, a kutatók szerint az eredmény mindenképpen arra utal, hogy a homoszexuálisok eltérő kezelést igényelnek.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársai 2074 önkéntes páciens adatait dolgozták föl. Az eredmények szerint a homoszexuális vagy biszexuális páciensek 48,5 százaléka számolt be arról, hogy a megelőző évben részt vett a mentális egészségét célzó kezelésben, míg ez az arány a heteroszexuálisok körében 22,5 százalék volt. Ezen belül is jelentős volt a különbség a nemek között: a leggyakrabban leszbikus vagy biszexuális nők kaptak ilyen segítséget, míg a legritkábban a heteroszexuális férfiak - olvasható a BMC Psychiatry folyóiratban.

A kutatásban részt vevő Susan Cochran szerint jól ismert, hogy a nők - legyenek bármilyen szexuális beállítottságúak - általában véve gyakrabban fordulnak egészségügyi problémáikkal szakemberhez. Kutatásuk azonban arra is rámutatott, hogy a szexuális másság szintén fontos tényező e tekintetben: a heteroszexuális nők feleannyiszor vesznek részt kezelésben menális problémáik vagy gyógyszerfüggőség miatt, mint leszbikus vagy biszexuális társaik.

Az persze nem világos, hogy emögött a külnbség mögött pontosan milyen okok állnak - mekkora szerepe van benne annak, hogy ezeket a pácienseket a másságuk miatt gyakrabban éri diszkrimináció, erőszak és egyéb feszültséget okozó élmények. Cochran szerint a jelenség hátterében állhat az is, hogy a homoszexualitást változatlanul sokan mentális problémának tartják.