A városi ember tartson méhet

Vágólapra másolva!
Egy brit természetvédelmi szervezet arra ösztönzi a városlakókat, hogy tartsanak méheket kertjeikben, háztetőiken vagy akár erkélyeiken. A furcsa ötlet oka, hogy drámaian fogyatkoznak a hasznos rovarok.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia szinte mind a 250 méhfajának hanyatlik a populációja. A mézelő méh egyedszáma tíz-tizenöt százalékkal csökkent az utóbbi két évben, pedig a méhpopulációk fenntartása létfontosságú a termesztett és vadnövények túlélése szempontjából.

A Natural England természetvédelmi szervezet szakértője, Tom Tew elmondta, hogy a városi területek lendíthetnének az állományon, egy könnyen kezelhető méhkas, az úgynevezett méhlak (Beehaus) pedig lehetővé tenné, hogy sokan válhassanak méhésszé.

Az első új fejlesztésű városi méhkast a szervezet központi, londoni irodáinak tetején, a Westminster-székesegyház közelében kívánják elhelyezni. A méhek nem veszélyeztetnék a járókelőket, mivel Tew elmondása szerint öt méterrel a talaj felett repkednek. A teljes Beehaus-berendezést online meg is lehet rendelni 495 fontért (körülbelül 157 ezer forintért), a Natural England mindazonáltal azt tanácsolja a jövendőbeli méhészeknek, hogy alaposan gondolják át a méhtartással együtt járó kötelezettségeket, és keressenek fel szakembert, mielőtt belevágnának az új hobbiba.

A XX. század második felében a vadonélő méhpopulációk száma világszerte drasztikusan lecsökkent, így a XXI. századra a háznál is tartott méheknek Európában gyakorlatilag nem maradtak vad állományai. Az intenzív kutatómunka, kampányok és a megoldások lázas keresésével egy időben világszerte folytatódik a mézelő méhek soha nem látott pusztulása. Egy kutatási eredmény szerint 2007 szeptembere és 2008 márciusa között az USA méhészeteiben működő kaptárak 36%-a néptelenedett el, amely 5%-kal több mint a korábbi évben tapasztalható pusztulás. Egyes méhészetekben a kár a kaptárak 90%-át is érinthette. A helyzet Európában sem jobb: 2006 ősze óta Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában és Dél-Európa több országában is érzékelhető a méhek számának drasztikus csökkenése, és bár a feltételezett kiváltó okok részben különbözőek, az eredmény ugyanaz.

Forrás: HDJól felfogott érdek

Az amerikai Häagen-Dazs fagylaltmárka kampányt indított a méhek védelmére. Meseszerű, interaktív oldalukon felhívják a figyelmet a kaptárelhagyás jelenségére, arra, hogyan érinti ez a fagylaltkedvelőket, mely ízek tűnhetnek el a kínálatból a méhek pusztulásával.