Élővé varázsolt 300 millió éves pókok egy 3D-s filmen

Vágólapra másolva!
Angol kutatók 300 millió évvel ezelőtt élt pókok 3 dimenziós számítógépes modelljét készítették el képalkotó szoftver segítségével, több ezer röntgensugaras letapogatás alapján.
Vágólapra másolva!

A Cryptomartus hindi és az Eophrynus prestvicii ugyan több százmillió évvel ezelőtt élt, de közeli rokonságban vannak néhány ma élő fajjal. 3D-s modelljeiket komputer-tomográfos szkenner segítségével állították elő. Ez egy olyan berendezés, amely különböző szögekből képes röntgensugaras felvételeket készíteni. Két ősmaradványról mintegy 3000 felvételt készítettek, majd a londoni Imperial College munkatársai által kifejlesztett szoftvercsomag segítségével összerakták a több ezer képet egyetlen, nagyon részletes 3 dimenziós virtuális modellbe.

Ezek olyan részleteket is feltártak az ősmaradványokból, amelyekre a hagyományos őslénytani módszerek nem voltak képesek. A C. hindi esetében például kimutatták, hogy az első pár lába előrefelé hajlott, és minden bizonnyal ezekkel viaskodott a potenciális prédaállatokkal szemben. A kutatók szerint ez egy rejtőzködő ragadozó volt, amely rejtekhelyén mozdulatlanul megvárta, míg áldozata közelebb ér.

Az E. prestivicii fajnak az állat védelmet szolgáló kemény tüskéi voltak a hátán, ez kevéssé vonzóvá tette őket a kétéltűek szemében, amelyek már ekkor is előszeretettel vadásztak a pókokra.

A Biology Letters oldalain megjelent tanulmány szinte élővé varázsolja ezeket a régen kihalt fajokat, és páratlan lehetőségeket biztosít a paleontológusok számára. A kivételesen részletgazdag rekonstrukciók mellett az is a módszer alkalmazása mellett szól, hogy a már régebben megtalált és hagyományos módszerekkel vizsgált példányok is újra tanulmányozhatók ily módon, és mindezt ráadásul a példányok fizikai károsítása nélkül tudják elvégezni.