A mindennapi szextől jobbak lesznek a spermiumok

Vágólapra másolva!
Annak a férfinak, aki egy hétig naponta él szexuális életet, jobb minőségű a spermája, ami növeli a megtermékenyítés esélyét - derült ki egy most zajló nemzetközi termékenységi konferencián. Az általánosan elfogadott protokoll szerint a gyermekre vágyó pároknak a szakemberek jelenleg 2-3 naponkénti szexet javasolnak.
Vágólapra másolva!

A nemzetközileg, így Magyarországon is általánosan elfogadott orvosi gyakorlat szerint a gyermekre vágyó pároknak az ovuláció időszakában azt tanácsolják, két-három naponta éljenek szexuális életet. Egy a napokban zajló nemzetközi konferencián viszont arról számoltak be ausztrál kutatók, hogy a termékenységi problémákkal küzdő férfiak esetében az egy héten keresztül naponta élt szexuális élet csökkenti a spermiumban található sérült DNS mennyiségét, ezáltal javítja a termékenységet.

Az állítást egy 118 férfin elvégzett megfigyelésre alapozzák, és a vizsgálatot vezető dr. David Greening (Sydney IVF) beszámolója szerint tízből nyolc férfi esetében egyhetes intenzív szex után 12%-os minőségjavulást mutattak ki a spermiumok DNS-ében. Bár az egységnyi mintában a hét során jelentősen csökkent a spermiumok száma - 180 millióról 70 millióra - ez a mennyiség még mindig a normális termékenységi értéken belül van - állítja dr. Greening. ( A jelenleg általánosan javasolt két-három naponkénti házasélet épp a spermiumok újratermelődésére hagyott idő miatt elfogadott.) Az egyhetes szextől a spermiumok ráadásul mozgékonyabbá is váltak.

Dr. Greening úgy gondolja, minél tovább vannak a spermiumok a herékben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy károsodás érje DNS-állományukat, a meleg környezettől pedig egy idő után lassú mozgásúvá, lomhává válnak. A szakember szerint további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön, hogy a termékenységi problémákkal nem küzdő férfiakra is ugyanilyen hatással van-e az egy héten keresztül naponta élt szexuális élet, de valószínűnek tartja, hogy hasonló eredmény fog születni. Figyelmeztet azonban arra, hogy aki túlzásokba esik, és egy hétnél jóval tovább él naponta házaséletet, az várhatóan túlságosan lecsökkenti spermiumainak számát. A gyermekáldásra váróknak összességében "sok szexet" javasol az ovuláció körüli napokban.

A tanács érdekes, de semmi esetre sem érvényes minden férfira - figyelmeztet a BBC oldalán dr. Alan Pacey, a Sheffield-i Egyetem termékenységi szakembere, mondván: azoknál a férfiaknál, akiknek alapproblémája, hogy túl alacsony a spermiumszámuk, a napi ejakuláció tovább rontja az esélyeket.