Nevet vált és kizöldül a chicagói Sears Torony

Vágólapra másolva!
Környezetvédelmi szempontból korszerűsítik a nyugati félteke legmagasabb épületét, a chicagói Sears Tornyot. Tulajdonosainak június 24-i bejelentése szerint a 350 millió dolláros "zöld" beruházás révén a 110 emeletes irodaház mintaként szolgálhat majd a környezetbarát térkihasználáshoz.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint az öt éven át tartó munkák révén 80 százalékkal csökkenthető a 442 méter magas felhőkarcoló áram-, és 40 százalékkal a vízfogyasztása. A torony nevet is változtat: az új bérlőjével, a londoni székhelyű Willis Group Holdings biztosítási alkuszcéggel kötött szerződés alapján Willis Toronynak hívják majd. A névváltoztatást márciusban jelentették be, az átkeresztelésre a nyáron kerül sor, miután a cég 500 dolgozója beköltözik az épületbe.

A torony közelében a következő 3,5-5 évben ugyanilyen környezetvédő eljárásokkal 50 emeletes, 500 szobás luxusszállodát is építenek majd.

Forrás: AFP

A megtakarítás érdekében a tulajdonos, az American Landmark Properties ingatlanvállalat számos intézkedést tervez. A téli zimankó és a nyári hőség ellen egyaránt védő hőszigetelő ablakokra cserélik ki az 1973-ban a Skidmore, Owings és Merrill iroda tervei alapján épült torony 16 ezer füstszínű, egyrétegű üvegablakát. Üzemanyagcellás gázbojlereket építenek be, amelyek egyaránt gondoskodnak az áramellátásról, a fűtésről és a hűtésről. Korszerűsítik a 104 felvonót és a 15 mozgólépcsőt, hogy 40 százalékkal csökkentsék áramfogyasztásukat. Huszonnégy millió gallon (majdnem 91 millió liter) vizet takarítanak meg az illemhelyek modernizálásával és esővízgyűjtéssel.

Forrás: AFP

Olyan világítási rendszereket alkalmaznak, amelyek automatikusan átkapcsolnak a természetes fényforrás-alapú világításra. Vízmelegítéshez napelemeket helyeznek üzembe a 90. emeletnél. Eltérő teljesítményű szélturbinákat is tesztelnek a tetőzeten. Növényeket telepítenek a torony tetejére, amely így a világ legmagasabb, zöldtetővel ellátott épülete lesz. A mintegy 3 ezer négyzetméternyi zöldtetővel a közlekedés és a városi fűtés okozta ártalmak csökkenthetők - állítják a beruházók. Az épületet körülvevő, gránittal beborított területeket is parkosítják.

"Reméljük, példaként szolgálhatunk arra, hogyan csökkenthető a magas építményeknek a környezetre gyakorolt hatása" - jegyezte meg közleményében Adrian Smith építész.

Ajánlat: Zöld lesz az Empire State Building

365: irodazöldítési tippek az [origo]-n