Műholdkép: hatalmas vulkáni hamufelhő a Kuril-szigetek felett

Vágólapra másolva!
Június 12-én hatalmas robbanással tört ki a Kuril-szigeteken, Matua szigetén található Szaricsev-vulkán. Bár a térség akkor és azóta is felhőkkel borított, a vulkáni hamu 300 kilométeres felhője jól látható az űrből.
Vágólapra másolva!

A Kamcsatka és Japán között húzódó Kuril-szigetek a Csendes-óceánt körülvevő alábukó - idegen szóval szubdukálódó - óceáni lemezszegélyhez tartoznak. Az óceán alatti sűrűbb kőzetlemez itt a határos szárazföldi blokk alá kerül, anyaga a földköpenybe merülve lassan felolvad, majd láva formájában ismét a felszín felé törekszik.

A Csendes-óceán partvidékén az Andoktól Alaszkán át Japánig és Indonéziáig találjuk a fenti folyamat által létrehozott tűzhányókat. Ilyenek a Kuril-szigetek vulkánjai, és a múlt héten felrobbant, Matua szigetét uraló Szaricsev-csúcs is.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A felvétel kiterjedése: 1000x1250 kilométer

Az óriási, a Mt. St. Helens 1980-as kitörésére emlékeztető kitörés gyakorlatilag lakatlan területen következett be. A vulkán nem egyszerűen kitört, hanem a Vezúv pliniusi, Pompejit elpusztító kitöréséhez hasonlóan a robbanásban a hegy felső része teljesen megsemmisült. A keletkező vulkáni hamu érdemi részének maga a hegy anyaga volt a forrása. Az alsó, nagyított képen jól látszik, hogy a hamu és füst 3 nappal a kitörés után már egy nagy, a sziget szinte egészét elfoglaló kalderából, óriáskráterből száll fel, amely az erupció során keletkezett.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 575x575 kilométer

Három nappal a kitörés után a jellegzetes vöröses színű vulkáni hamu a sziget egész déli előterét több száz kilométeren beterítette. A mostanihoz hasonló kitörésekből származó por bolygónk egészének klímáján képes kismértékben módosítani, hűteni, ahogy akadályozza a napsugárzás felszínre jutását. A Szaricsev-kitörés veszélyei ennél konkrétabbak: a térség a Japán felé tartó légijáratok egyik fő útvonala; a felhők fölé, 8 kilométeres magasságig emelkedő por a repülőgépek hajtóművei számára okoz kockázatokat.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele június 15-én készült.