Vágólapra másolva!
2008-ban folytatódott a világtrend: egyre több az időjárással összefüggő katasztrófa. A tavalyi év az elmúlt évtized második legtöbb halálesethez vezető esztendeje volt - tette közé jelentésében a Nemzetközi Vöröskereszt június 17-én New Yorkban.
Vágólapra másolva!

2008-ban természeti katasztrófák következtében 235 736 ember halt meg világszerte, ennél többen a megfigyelések óta csak 2004-ben, a délkelet-ázsiai cunami évében veszítették életüket hasonló okok miatt. A legtöbb áldozatot 2008-ban két ázsiai esemény követelte: a Nargis-ciklon nyomán Mianmarban 138 ezer embert halt meg vagy tűnt el, a szecsuáni földrengés pedig 87 ezret meghaladó halottat hagyott maga után.

A tavalyi természeti katasztrófák összesen 181 milliárd USA dollár kárt okoztak a jelentés szerint. A katasztrófák több mint háromnegyede fejlődő országot sújtott, a halálesetek 99 százalékát itt követelve - mondta el Maarten van Aalst, a jelentés egyik szerzője.

"Az 1990-es években évente átlagosan mintegy 200 természeti katasztrófát tapasztaltunk. Az elmúlt évtizedben ez a szám átlagosan 350 volt, tavaly 297" - tette hozzá van Aalst. A rendkívüli időjárási jelenségek egyre gyakoribb előfordulása okaként a szakértők egyértelműen a klímaváltozást látják, hozzátéve, arra kell felkészülnünk, hogy a hasonló jelenségek - árvizek, szárazságok és viharok - egyre gyakoribbá és egyre súlyosabbá válnak.

Ajánlat: Felolvad lábuk alatt a talaj - jelentés a klímaváltozás hatásairól Amerikában