A tüskés pikó a halak zsenije

Vágólapra másolva!
Az egyszerű tüskés pikó képes rá, hogy tanuljon mások hibájából - derítették ki kutatók. Ezt a képességet idáig csak a nagyobb aggyal rendelkező állatok esetében sikerült azonosítani.
Vágólapra másolva!

A kilenctüskés pikó - egy Magyarországon is elterjedt halfaj - fel tudja térképezni a legjobb táplálékforrásokat annak révén, hogy csupán megfigyeli a többi halat. A kutatók úgy vélik, hogy a parányi, 7 centiméteres halacskának azért kellett megokosodnia az evolúció során, mert a ragadozók első számú célpontja, ami meglehetősen veszélyessé teszi számukra a táplálék felkutatását.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy nem csak utánozza a többi halat, hanem az alkalmazott taktikával bőséges táplálékhoz is sikerül jutnia. Jeremy Kendal, az angliai Durhami Egyetem kutatója a következőket mondta: "A kis halaknak kis agyuk van, de ettől még meglepő kognitív képességekről tehetnek tanúbizonyságot. E halak nyilvánvalóan nem állnak közeli rokonságban az emberrel, mégis birtokában vannak annak az emberi képességnek, hogy csak akkor utánoznak, ha az jobban megéri, mint saját kútfőből kutakodni".

Kevin Laland, a St. Andrews Egyetem professzora hozzátette, hogy a kilenctüskés pikó akár a halak zsenije is lehet: figyelemre méltó, hogy az ember által alkalmazott tanulási formát használja. A közzétett eredmények azt sugallják, hogy a nagyméretű agy nem előfeltétele az úgynevezett kumulatív kultúra kifejlesztésének.

A kísérletben több száz tüskés pikót vizsgáltak. A halak egyik csoportját egy tartályba helyezték, amelynek mindkét végén volt egy etető - az egyikbe sok férget raktak, a másikba keveset. A pikók természetesen a sok férget tartalmazó etetőt részesítették előnyben. Ezután a tüskés pikók első csoportja kívülről, egy másik akváriumból végignézhette, amint más halakat tesznek a tartályba, és azok elkezdenek enni - ám előzőleg a két etetőben lévő ennivaló mennyiségét felcserélték. Ezután visszaengedeték az eredeti tüskés pikókat a tartályba. Háromnegyedük elég "okos" volt ahhoz, hogy - a korábbi megfigyelései alapján - megjegyezze, a tartály melyik végében talál több táplálékot.