Százhúszezer év után élesztettek fel baktériumokat

Vágólapra másolva!
Százhúszezer évig szunnyadtak Grönland jégpáncélja alatt azok az aprócska mikroorganizmusok, melyeket most amerikai kutatók sikeresen élesztettek fel.
Vágólapra másolva!

Az új baktériumfajt - amely a Herminiimonas glaciei elnevezést kapta - három kilométeres mélységben találták egy grönlandi gleccser alatt, ahol a hőmérséklet jóval a fagypont alatt van, nagy a nyomás, viszont kevés a tápanyag és az oxigén.

"Nem tudjuk, milyen állapotban élték túl, talán szunnyadó állapotban voltak, talán csak lelassult az anyagcseréjük" - mondta a LiveScience című tudományos portálnak Jean Brenchley, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa, a kutatás résztvevője. A szunnyadó állapot azt jelenti, hogy a baktérium spóraállapotban lehetett, miközben anyagcseréjét és szaporodását lényegében felfüggesztette.

A kutatócsoport hét hónapig 2 Celsius fokon inkubálta a begyűjtött mintákat, majd további négy hónapig 5 Celsius fokon tartotta a parányokat. A folyamat végére az eredetileg lilás-barna baktériumtelepek életre keltek.

A tudósok úgy vélik, ez a nagy életerő részben a baktériumok kis méretének köszönhető: 10-50-szer kisebbek, mint például az E. coli baktérium. Ezáltal javul a felület-térfogat arányuk, így hatékonyabb lehet a tápanyagok felvétele. Az aprócska élőlények rejtőzése is könnyebb, megbújnak a jégkristályok között, illetve a felületükön lévő vékony folyadékfilmben.

A H. glaciei előtt a kutatócsoport már másik, hasonló korú baktériumot (Chryseobacterium greenlandensis) is életre keltett. Ezek az eredmények a Földön kívüli élet utáni kutatásban is hasznosíthatók.

Az új baktérium leírását az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology című szaklap legutóbbi számában közlik a kutatók.