Összeütközhetnek a Naprendszer belső bolygói

Vágólapra másolva!
Két francia kutató arról ír a legújabb Nature-ben, hogy a Naprendszer fejlődésének természetes folyományaként a távoli jövőben a négy belső bolygó összeütközhet egymással.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Jacques Laskar és Mickael Gastineau (Paris Observatory) a Naprendszer evolúcióját vizsgálták. Több mint 2500 szimulációt végeztek egy olyan modell alapján, amely a Naprendszer égitesteinek pontos pályáját és az égitestek közötti kölcsönhatásokat jelzi előre a következő 5 milliárd év során.

Beszámolójuk szerint az esetek 99%-ában a Naprendszer stabilan "működik", ám a maradék 1%-ban jön a tökéletes káosz. A négy belső bolygó pályáiban bekövetkező apró változások ugyanis több milliárd év alatt oda vezethetnek, hogy a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars egymásnak ütközhet.

A Naprendszer történetében több hatalmas ütközésnek vannak nyomai. A legelfogadottabb elmélet szerint a mi Holdunk is úgy alakult ki, hogy egy Mars-méretű bolygókezdemény csapódott az ősi Földbe. Az Uránusz nagy tengelyferdeségét (a bolygó szinte "az oldalán fekszik") is az okozhatta, hogy egy nagy testtel ütközött. A Neptunusznál és a többi bolygóhoz képest ellentétes irányban forgó Vénusznál is történhetett hasonló esemény. A Mars és a Jupiter között keringő kisbolygók is egy egykori bolygó maradványai lehetnek, bár az még valószínűbb, hogy itt a Jupiter gravitációs hatása miatt soha nem tudott összeállni egy égitest (azonban a növekvő bolygócsírák itt is összeütköztek és szétdarabolódtak).

A jó hír az, hogy a káosz esélye csak 1%, és ha be is következik, több mint 3 milliárd év telik még el addig. Az eredmény inkább abból a szempontból érdekes, hogy rávilágít: még a bolygók pályái sem az állandóság jelképei, a Naprendszer működése sincs kőbe vésve. A modell alapján a Merkúr lesz az egyik "főbűnös", amelynek csekély pályaváltozásait a tőle távoli Jupiter hosszú időn át felerősítheti. Ettől a Merkúr pályája idővel annyira elnyúlik, hogy 3,34 milliárd év múlva a belső bolygók térségét destabilizálja, és a többi planéta mozgását kaotikussá teszi - ennek eredményeként a Mars vagy a Vénusz a Földnek ütközhet.

Forrás: [origo]

Ha az 1% jön be, akkor távoli utódainknak előbb kell elhagyniuk a Naprendszert, mint ahogy a Nap körülbelül 5 milliárd év múlva vörös óriássá válik. Egy ilyen ütközés ugyanis teljesen felperzselné a Földet. Persze számunkra teljesen elképzelhetetlen, hogy 3 milliárd év múlva - ha még létezik az ember - milyen eszközök lesznek a kezében a probléma megoldáshoz.

Az eredmény az exobolygó-rendszerek szempontjából is érdekes. Rámutat ugyanis, hogy nem elég az összeálláskor jellemző kaotikus viszonyokat túlélnie a planétáknak. Egy stabilnak tűnő rendszerben sokkal később is lehetnek nagy ütközések - igaz, a vizsgált esetben csekély ennek a valószínűsége.

A teljes cikk díjmentesen elérhető a Nature honlapján.