Megkezdődött a tiszavirágzás Szegednél - kép

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Tiszán a kérészek rajzása. A tiszavirág a legnagyobb méretű kérészféle Európában, amely három évig lárvaként él az iszapban, majd az egész populáció szinte egy időben rajzik ki és párosodik, ezt követően pedig elpusztul.
Vágólapra másolva!

A kérészfélék közé tartozó tiszavirág (Palingenia longicauda) 8-12 centiméter hosszú, színpompás rovar, szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert.

Forrás: MTI

Ajánlat: A tiszavirágtól az elefántig - az állatvilág korfája

Az imágó általában az esti órákban rajzik ki. Amint a vízből kirepül, a nőstény gyakorlatilag már ivarérett, kész a párzásra. A hímek ilyenkor még a parton cserjékre, levelekre kapaszkodva újra vedlenek. Ezt követően kerül sor a látványos rajzásra a Tisza öbleiben.

Forrás: MTI

A néhány óra alatt lezajló tiszavirágzás különleges szépségű természeti látványosság, amely Európában egyedülállóan már csak a Tiszán és mellékfolyóin látható (tavaly rajzását a Kis-Rábán is megfigyelték). Az egykor Európa-szerte elterjedt faj - lévén igen érzékeny a környezetére - napjainkra a kontinens legnagyobb részéről eltűnt.

A tiszavirág fokozottan védett, természetvédelmi értéke egyedenként kétezer forint. Az élő és az elhullott egyedek gyűjtése egyaránt tilos.

Forrás: MTI

A fenti felvételek június 11-én este készültek Szegednél.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=KxkKB399pbgUaqRY
Tiszavirágzás 2008-ban