Legjobb magyar klímafotók - Bayer-fotópályázat 2009

Vágólapra másolva!
Kihirdették a Bayer és az UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) által hatodik alkalommal meghirdetett fotópályázat díjazottjait. A legjobbnak ítélt 27 felvételből kiállítás nyílt a budapesti kArton Galériában.
Vágólapra másolva!

A Nézz szembe a tényekkel! címmel útjára indított klímavédelmi fotópályázat célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a klímavédelem jelentőségére és arra, tennünk kell a a fölmelegedés megfékezése érdekében, hogy a jövő generációk számára megőrizzük környezetünk szépségeit.

A zsűri professzionális, amatőr és junior kategóriában, Klímakörkép (az ember éghajlatra és a környezetre gyakorolt pozitív vagy negatív hatásának ábrázolása) és A természet szépsége (a még érintetlen, környezetkárosító hatásoktól mentes természet szépségének bemutatása) témakörben több mint kétezer beérkezett alkotás közül választotta ki a nyertes képeket. A professzionális Klímakörkép kategóriában nem született döntés, az utolsó fordulóba jutott képek egyaránt 2. helyezést értek el. A zsűri azonban úgy döntött, hogy junior kategóriában még egy képet kiemel és különdíjjal jutalmaz, mert nagyon kreatívan és ötletesen fogja meg a klímaváltozás problémakört.

A pályázaton részt vehetett minden amatőr és hivatásos Magyarországon élő és alkotó fotográfus. Idén első alkalommal tölthették fel a pályázók alkotásaikat az online pályázati oldalon. A zsűrit, mint eddig minden évben, dr. Juhász Árpád vezette, további tagjai Radisics Milán, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke, Lóránt Attila világjárt fotográfus, Koszó Kinga, a GEO magazin főszerkesztője és Antal Z. László, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézete klímaügyekkel foglalkozó műhelyének vezetője.

"Az előzsűrizés során nap nap után, leülve a számítógépem elé, elképedve konstatáltam, mennyi pályázó küldi be felvételeit. Az elmúlt években ennek töredéke érkezett. Ha az ember lelkiismeretesen kívánja összehasonlítani a fotókat, nem elég egyszer áttekinteni több mint kétezer képet. Újra és újra neki kell lódulni az értékelésnek. Ami meglepő volt: az amatőrök felvételei sok esetben egyenrangúak, sőt jobbak voltak, mint a profiké. Ebben szerepe lehet a jó minőségű digitális fényképezőgépek elterjedésének. Azt viszont, az elmúlt évekhez hasonlóan, szomorúan tapasztaltam, hogy a klímaváltozást megjelenítő képek választéka sokkal szegényesebb volt, mint a természet szépségeit bemutatóké. Kevés volt ebben a kategóriában a kreativitás, az eredeti ötlet, de így is sokkal többen küldtek be ebbe a kategóriába, mint tavaly. Ebből a tendenciából is látszik, hogy érdemes a klímaváltozásról beszélni. Remélem, jövőre még látványosabban fog változni a helyzet" - mondta el a zsűrielnök Juhász Árpád. Antal Z. László éghajlatváltozással foglalkozó szociológus számára az volt a legérdekesebb, milyen csodálatos, ötlettel és szépséggel teli, ugyanakkor komoly mondandóval bíró fotók készültek a természet szépségéről. Sajnálatosnak tartja viszont, hogy az éghajlatváltozás kevésbé mozgatta meg a képek készítőinek fantáziáját, pedig a klímatudatosság növelése és a megfelelő társadalmi rugalmasság kialakítása elképzelhetetlen a művészek közreműködése, segítsége nélkül - fogalmazott Antal.

A nyertes képeken kívül további 22 fotó került kiválasztásra, ezek közül a képek közül került ki a közönségdíjas kategória nyertese. A közönségszavazás május 25. és június 2. között zajlott a Nézz szembe a tényekkel! internetes oldalán, ahol több száz szavazat összesítése után született meg a végső eredmény. A professzionális kategória nyertese 200 000 Ft értékű pénzjutalomban részesült, az amatőr, illetve a junior kategóriák nyerteseit pedig Sony Alfa digitális fényképezőgépekkel jutalmazták. A közönségdíj kategóriát az a pályázó nyerte el, akinek a képére a legtöbben szavaztak az interneten.

Nézz szembe a tényekkel! - a legjobb képek kiállítása

A zsűri átal kiválasztott, legjobbnak ítélt 27 kép június 12. és június 21. között tekinthető meg a kArton Galériában, illetve a későbbiekben több budapesti helyszínen is.

cím: 1054 Budapest, Alkotmány u.18.
nyitva tartás: hétfő-péntek 13-18, szombat:on előzetes bejelentkezés alapján
telefon: 472 0000
e-mail: [email protected]


Díjnyertes képek

Fotó: Schaul Márton

Schaul Márton: Ködös hajnal

A Junior kategória első helyezettje

"A képet egy tavaszi hajnalon készítettem, amikor az egyik Sopron környéki erdő völgyében leszállt a köd. A fa a ködös rész határán állt, ezért emelkedik ki a többi fa közül." (Schaul Márton)

* * *

Fotó: Szabó László András

Szabó László András: A város

A Junior kategória különdíjazottja

"Kevereg a tócsában az olaj, mint a levegőben a szennyező anyagok... Mindenkit megfojt, a cél az volt, hogy erre felhívjam a figyelmet, még mit is mondhatok..." (Szabó László András)

* * *

Fotó: Baranek Ádám András

Baranek Ádám András: Jövő?!

Amatőr - a Klímakörkép kategória első helyezettje

"Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermekének a jövő más legyen, mint neki volt. Lehetséges, hogy most ezt érték el?" (Baranek Ádám András)

* * *

Fotó: Győri Zoltán

Győri Zoltán: Fegyverek

Amatőr - A természet szépsége kategória első helyezettje

"Magyarország természeti értékei közül az elsők között említhetnénk az egyik legszínpompásabb madarunkat, a jégmadarat. Fényképezésekor ez a pillanat fogott meg, amikor egy felette elszálló karvalyt szemmel tartva épp úgy nézett ki, mintha az ágon lévő tüskéket próbálná utánozni, hogy beleolvadjon a környezetébe." (Győri Zoltán)

Fotó: Ribényi Csaba Alfonz

Ribényi Csaba Alfonz: Jégbuborék pagodák

Professzionális - A természet szépsége kategória közönségdíjasa

"Fotóimmal a természet szépségeit próbálom megmutatni- azon túl, hogy egy remek kikapcsolódás ebben a 'semmire sincs időm' világban - a perspektívákkal, tónusokkal, és hogy mit veszíthetünk, ha nem vigyázunk rájuk... " (Ribényi Csaba Alfonz)

* * *

Fotó: Máté Bence

Máté Bence: Kakukkfióka

Professzionális - A természet szépsége kategória első helyezettje

"Aki ismer, tudja, hogy életformának választottam a természetfotózást. Képeimmel igyekszem segíteni a természetvédelmet. Munkám része, hogy olyan, fotókat készítsek a természetről, melyek megszólítják, elgondolkodtatják az embereket. A kép, melyet a zsűri bejuttatott a döntőbe, otthon készült, pontosabban a Pusztaszer melletti tanyánk udvarában." (Máté Bence)