Pungor Ernő Asztaltársaság alapítása a jövőért

Vágólapra másolva!
A kiváló tudós, Pungor Ernő professzor, tudományszervező, szakpolitikus szellemi örökségének érvényesítéséért, a jövőt tételező döntések megszületéséért és betartatásáért megalakult a Pungor Ernő Asztaltársaság. Az alapítók szerint Magyarországot megkerülhetetlen európai kutatási- fejlesztési műhellyé avatja hagyománya és szellemi potenciálja, jövője azonban csak a tartalmas és fáradhatatlan művelés árán biztosítható.
Vágólapra másolva!

Az alapítók vallják, hogy a nemzetet felemelő eredményes innováció csak színvonalas felsőoktatás és alapkutatás mellett elkötelezett, innovatív politikai vezetés és kormányzati adminisztráció, a szellemi tőke érvényesülését gerjesztő társadalmi értékítélet, s az alkotó munkát megbecsülő, cselekvő közélet keretei között életképes. Ezért felelős közgondolkodást, erősödő innovációs hajtóerőt kívánnak gerjeszteni.

A nyilvánosság erejével, a döntéshozókkal való rendszeres párbeszéd kezdeményezésével fel kívánnak lépni az öncélú és romboló oktatási reformok, a "láthatatlan kéz" mindenhatóságába vetett vakbizalom ellen. Tevékenykednek a felelős és tudást megbecsülő, a szellemi javakat hasznosító kormányzatért, a növekedés szellemi erőforrásainak gazdasági felkarolásáért, értő és elkötelezett fejlesztéséért. Ezen célok érdekében emelnek szót, tesznek ajánlásokat és vonják meg az elhatározások megvalósulásának valós mérlegét.

Szakmai tekintélyük latba vetésével közösen kívánnak munkálkodni a magyar szellemi értékek, az innováció, a műszaki és természettudományi alkotások létrehozása, érvényre jutása, megismertetése és hasznosulása érdekében. Munkájuk során Magyarország kormányzati ciklusokon átívelő, ugyanakkor a mindennapok cselekvéseiben is realizálódó egyetemes érdekeit és szolgálatát tekintik egyedüli irányadónak.

A Pungor Ernő Asztaltársaság alapító és felkért társult tagjai:

Bendzsel Miklós c. egyetemi tanár, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, Dudits Dénes akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Fodor István az Ericsson Magyarország előző elnöke, Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, Szendrő Péter a Szent István Egyetem professzora, korábbi rektora, Závodszky Péter akadémikus, az MTA Enzimológiai Intézetének igazgatója, Bogsch Erik a Richter Gedeon Gyógyszerészeti NyRt. elnöke, Chikán Attila a Corvinus Egyetem professzora, korábbi miniszter, Freund Tamás akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója, Patkó Gyula egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem rektora, Pártos Ferenc innovációs igazgató, Budapesti Corvinus Egyetem, Tulassay Tivadar akadémikus, a Semmelweis Egyetem rektora