H1N1: fontos genetikai elemzés készült a vírus eredetéről és a védőoltáshoz

Vágólapra másolva!
Soron kívül közölte a Science magazin pénteken az új influenza A-vírus (H1N1) eredetével kapcsolatos új kutatási eredményeket, amelyek alapvető fontosságúak a védőoltás fejlesztése szempontjából is.
Vágólapra másolva!

Több mint 50 vírusminta genetikai állományának elemzése alapján elmondható, hogy az új influenza A-vírus (H1N1) még legközelebbi rokonaival is csak távoli hasonlóságot mutat. Ez arra utal, hogy a vírus génjei már régóta "keringenek" és kombinálódnak, de eddig nem észlelték ezt a folyamatot. Ez felveti annak szükségességét, hogy a jövőben a sertésállományban felbukkanó új vírusokat is alaposabban kell elemezni.

Rebecca Garten és munkatársai megerősítették az előzetes eredményeket: eszerint az új vírus nyolc genetikai szegmensének ez a kombinációja korábban sem sertés-, sem emberi influenzavírusokban nem fordult elő.

Kiderült: mind a nyolc szegmens madarakban alakult ki. A madarakból aztán sertésekre került át, és bennük hosszú időn át - egészen 1918-tól, a spanyolnáthajárvány kezdetétől 1998-ig - keringett és kombinálódott. A sertésekben 1998-ra alakult ki egy úgynevezett háromszoros hibridvírus (reasszortáns), amely emberi-, madár- és sertéseredetű géneket is tartalmaz, és azóta kering Észak-Amerikában és Ázsiában (az új vírus nyolc génszegmensből ez hat eredetéért felelős). Ez a vírus kombinálódott aztán eurázsiai sertésinfluenza-vírusokból származó további génekkel, így alakult ki az új vírus nyolc genetikai szegmense.

Forrás: Nature

A nyolc génszegmensben egyelőre nem találták meg a vírus emberek közötti terjedését lehetővé tévő szekvenciákat, ezek a vírusgenom egyelőre ismeretlen részén lehetnek.

Vizsgálták az új vírus felszíni hemagglutinin (HA) fehérjéjét is, amely a vírusnak a célsejthez való kötődését teszi lehetővé. Az előzetes eredmények alapján a fehérje szerkezete hasonló más sertésinfluenza-vírusékohéz, de különbözik az emberi szezonális vírusokétól. A további, részletes elemzések a védőoltás pontos kifejlesztése szempontjából alapvető fontosságúak.

Mint arról ma beszámoltunk, az elmúlt évek szezonális influenzaoltásai nem hatékonyak az új H1N1-es törzs ellen. Ugyanakkor még korábbi oltások, illetve influenzában való megbetegedések valamennyi védelmet nyújthatnak, főleg az idősebb korosztálynak.