Maradhatnak az elhullott dögök - az EU így segít a keselyűkön

Vágólapra másolva!
Európa egyes részein a gazdák a jövőben büntetlenül kint hagyhatják a mezőn elhullott jószágaikat, hogy megmentsék az éhező keselyűket - így határoztak az Európai Parlament képviselői. Az éhes dögevő madarak már Brüsszelben is megjelentek.
Vágólapra másolva!

A képviselők az után szavazták meg a vonatkozó törvény módosítását, hogy a kontinensen leginkább Spanyolországban elterjedt madarakat már Brüsszelben is látták felbukkanni, táplálék után keresve.

A gazdálkodók a jövőben kint hagyhatják elpusztult állataikat a mezőn, feltéve, hogy azt biztonságosnak és higiénikusnak ítélik meg. A keselyűk órák alatt képesek lecsupaszítani egy elpusztult marha vagy juh tetemét, a környezetvédelmi szakemberek nem véletlenül nevezik a madarakat "a természet takarítószemélyzetének".

A kontinens keseselyűállománya drasztikusan megfogyatkozott azt követően, hogy a kergemarhakór leküzdésére életre hívott európai szabályok értelmében minden elhullott háziállatot el kell takarítani. Az intézkedés arra kényszerítette a madarakat, hogy harapnivaló reményében nekivágjanak a nagyvilágnak - így történhetett meg, hogy nemrégiben egy brüsszeli buszmegálló tetején pillantottak meg egy példányt.