Elveszett világ - maradt egy kevés dinoszaurusz a nagy kihalás után

Vágólapra másolva!
Életben maradt egy kevés dinoszaurusz a kréta végi, 65 millió éve bekövetkezett nagy fajkihalás után - állatják amerikai paleontológusok egy friss tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai San Juan-medence (Új-Mexikó és Colorado állam) területén lévő homokkövek dinoszauruszok csontjait őrzik, és a kutatók szerint a kőzet anyaga 65 millió évnél fiatalabb. Eszerint a nagy kihalás után egy ideig - a kutatók becslése szerint félmillió évig - még maradtak dinoszauruszok a Földön, legalább egy kisebb élőhelyen (ahogyan azt a filmekben is feldolgozták). Jim Fassett és kollégái (U. S. Geological Survey, Santa Fe, New Mexico, USA) a Palaeontologia Electronica című nemzetközi internetes lapban számolnak be eredményeikről.

Fassett szerint a kőzetek kormeghatározása pontos, és egymástól független módszerekkel történt. A kutató azt is kizárja, hogy áthalmozott ősmaradványokról van szó (tehát nem az történt, hogy egy régebbi üledék rakódott le később újra a csontokkal együtt).

A lap szerkesztői maguk is elismerik, hogy az eredmény bizonytalan, és sok paleontológus szkeptikusan fogadja majd. Ugyanakkor biztosan tudjuk, hogy a krokodilok és a dinoszauruszukból kialakult madarak túlélték a nagy kihalást, és nem elképzelhetetlen, hogy egy darabig a klasszikus dínók kisebb csoportjai is kitartottak.