Ember méretű tyrannosaurus fajt találtak

Vágólapra másolva!
Kényelmesen belenézhettünk volna a szemébe annak a Kínában felfedezett tyrannosaurusnak, amely fontos láncszem lehet a félelmetes, nagy testű húsevőkhöz vezető evolúciós úton.
Vágólapra másolva!

A Xiongguanlong baimoensis a mai Kína nyugati részén élt 120-110 millió évvel ezelőtt. Ebből az időszakból eddig hiányoztak a tyrannosaurus leletek.

A maradványok alapján az állat körülbelül 2 méter magas és 270 kilós lehetett, azaz már vele sem lett volna kellemes találkozni. Fogazata alapján már ez is félelmetes ragadozó lehetett, bár koponyája még megnyúltabb volt, mint a későbbi alakoké.

A kutatók az állat méretei alapján is nyilvánvalónak tartják, hogy egy 40 millió éves evolúciós rést töltöttek ki a felfedezésével: mintegy 160 millió évvel ezelőttről ugyanis ismertek korábbi formák (a körülbelül félméteres Guanlong wucaii formájában), a "végeredményről", a behemót Tyrannosaurus rex-ről pedig szinte mindenki tud. Utóbbi 4 méterre is megnőtt, és kréta időszak végén, 68-65 millió éve élt.

Forrás: M. Donnelly/Field Museum

A körülbelül ember méretű Xiongguanlong baimoensis (középen) egy evolúciós átmeneti forma a legrégibb és legkisebb ismert tyrannosaurusok és a legkésőbbi behemótok között (forrás: M. Donnelly/Field Museum)

Peter Makovicky, a chicagói Field Museum paleontológusa és kollégái a Proceedings of the Royal Society B. április 21-i számának online kiadásában számoltak be a felfedezésről.