Magassági növényövek a Kárpát-medencében - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az átmeneti évszakok, a tavasz és az ősz a legalkalmasabbak térségünkben a különböző fafajok álló erdők műholdképes megkülönböztetésére. A lombhullató erdők eltérő fajai máskor rügyeznek, leveleznek, és ősszel máskor is hullatják lombjaikat.
Vágólapra másolva!

Felvételünk a legjobb tavaszi pillanatban mutatja a Kárpát-medence középső részét.

A legalacsonyabb hegyvidékeket és a dombokat borító tölgyesek levelei már kipattantak, ezek az erdők friss zöld színben jelennek meg a képen. Az 5-800 méter feletti magasságban található bükkösök viszont épp csak rügyeznek, így színük még barna. Fenyveseket nagyobb elterjedésben csak 1100 méter felett találunk régiókban, ezek örökzöldek, színük télen-nyáron sötétzöld.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 500x500 kilométer

A felvétel nagyobb méretben, feliratok nélkül

A Felvidék középső részéről készült nagyításon jól látszik a három leggyakoribb erdőalkotó fafaj elterjedése. A déli részeken, a hegyek közti tágas medencékben és alacsonyabb gerinceken tölgyesek élnek. A dombsági zónából kiemelkedő középhegységek (délen a Börzsöny, a Mátra, a Bükk, északabbra a Jávoros) tetőrégióban a képen kisebb, a valóságban 10-20 kilométer kiterjedésű bükkös (barna) foltokat látunk. Északabbra a Polyána már 1400 méter fölé emelkedik, tetőrégiója és fenyvessel borított része azonban kicsi, felhők is takarják. Fenyveseket inkább a hegység északi lejtőin találunk, az Alacsony-Tátrához hasonlóan.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 150x150 kilométer

A nagyobb kiterjedésű erdélyi Bihar-hegységben még szebben látszik az övezetesség; a tölgyes, a bükkös és a fenyves zóna is jól megkülönböztethető. A nagyítás érdekessége még, hogy világos vonalként jól látható a Kolozsvárt délnyugatról elkerülő észak-erdélyi autópálya építkezése is.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 150x150 kilométer

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét április 16-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.