Vágólapra másolva!
Az Antarktisz turistaforgalma olyan méreteket öltött, hogy amerikai javaslatra az érintett országok önként korlátozzák a utazásokat a fagyos kontinensre. A tervezett szigorítás szerint 500 fősnél nagyobb turistahajó nem köthet ki az Antarktiszon.
Vágólapra másolva!

Az Antarktiszon és a körülötte elterülő vizeken az utóbbi években annyira megnőtt a forgalom, hogy az már veszélyessé vált a földrész ökoszisztémájára és magukra az utazókra nézve is. Míg 1992-93-ban 6700-an, az elmúlt 2008-09-es szezonban több mint 45 ezren látogattak a fehér kontinensre. Az Antartisz szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott élővilága egyedülálló és egyben igen sérülékeny, fajainak sokféleségéről az itt folyó megfigyelések nyomán csak az utóbbi években kezdtünk valódi képet kapni.

Az Antarktiszon zajló tevékenységeket 1961 óta szabályozó Antarktisz-egyezményt és a hozzá később kapcsolt nemzetközi egyezményeket aláíró országok amerikai kezdeményezésre a napokban úgy határoztak, hogy szabályozzák az Antarktisz vizeire hajózó turistahajók méretét és az évente idelátogató turisták számát. A szigorítás értelmében 500 fősnél nagyobb turistahajó nem köthet ki az Antarktiszon, és egyszerre legfeljebb 100 utazó tartózkodhat a szárazföldön. A megállapodás viszont nem szab ki semmiféle szankciót, büntetést azokra, akik megszegik az új szabályokat. A szigorítás csak azután lép életbe, hogy az egyezményt aláíró 28 ország ratifikálta.

Az elmúlt szezonban két tengerjáró turistahajó is megfeneklett a térségben, és több olyan baleset is történt, amelyek a környezetbe kerülő szennyeződéseken keresztül károsítják a helyi élővilágot. A legnagyobb baleset 2007. november 23-án következett be, amikor az M/S Explorer tengerjáró léket kapott a King George-szigetnél - olvasható a BBC internetes oldalán.