Vágólapra másolva!
Zöld jövő elé néz New York leghíresebb épülete, az Empire State Building, amely sokak szemében a modern világ hét csodájának egyike. A környezetvédelmi átalakítás évi 4,4 millió dollár megtakarítását fogja lehetővé tenni.
Vágólapra másolva!

A szódabikarbónától a hőszivattyúig: 365 környezettudatos tipp. Új sorozat az [origo]-n

Az 1931-re elkészült art deco stílusú felhőkarcoló 500 millió dolláros felújításon megy át, ebből 100 millió dollárt fordítanak a zöld technológiára. A Bill Clinton volt amerikai elnök által létrehozott Climate Initiative nevű szervezet 20 millió dollárt biztosít a program első öt szakaszára. A cél az, hogy az átadásakor még a világ legmagasabb épületének számító torony az energia hatékony felhasználásának és megőrzésének mintaképe legyen.

A zöld program megvalósítása a tervek szerint 38 százalékkal fogja csökkenteni a 102 emeletes toronyház energiafogyasztását, szén-dioxid-kibocsátása évi 105 ezer tonnával lesz kevesebb (ez 17 500 gépkocsi éves szén-dioxid-emissziójának) felel meg.

Az átalakítás során az Empire State Building 6500 ablakát újítják fel, új légkondicionáló- és fűtőrendszereket szerelnek fel, amelyek alkalmazkodnak a változó igényekhez és hidegvizet is termelnek. Jobban szigetelik az épületet, energiatakarékos világító rendszereket szerelnek be, amelyek például csak akkor világítják meg a helyiségeket és folyosókat, amikor emberek tartózkodnak ott, a fogyasztás jellegét jobban felmérő műszereket építenek be, és többek között az interneten is követhetővé teszik a felhasználók számára az energiafelhasználást.

A korszerű új épületek, mint például a 1 Bryant Park néven ismert, csupa üveg és acél New York-i felhőkarcoló már energiatakarékos technológiával rendelkeznek, ám a világ első számú metropoliszában is van még mit zöldíteni: New York üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátásának 79 százaléka a város 900 ezer épületének energiafogyasztásából ered.