Vágólapra másolva!
A modern információtechnológia a vallásos életet is könnyebbé teheti: a Georgiai Műszaki Egyetem kutatói olyan mobiltelefonos alkalmazást fejlesztettek ki, amely a Nap járását követve naponta ötször hívja imára a hívő muzulmánokat.
Vágólapra másolva!

A Sun Dial-t fejlesztői izgalmas feladatnak tartják, hogy vallási használatra hozzanak létre új alkalmazásokat. Susan Wyche kutatásvezető elmondása szerint az iszlámra azért esett a választásuk, mert a muszlimok már évszázadok ezelőtt használtak technikai újdonságokat - iránytűt, teleszkópot - vallásuk gyakorlásához, például arra, hogy pontosan meghatározzák, melyik irányba kell fordulniuk ima közben.

A Sun Dial naponta ötször szólítja imára a hívő muszlimot, mégpedig nem szöveges üzenettel, hanem a telefon kijelzőjén a Nap aktuális járását követve: amikor a Nap egy zöld karikába ér, itt az ima ideje - a kutatás során a megkérdezettek ezt a Naphoz kötődő látványt tartották a valláshoz legközelebb álló megoldásnak, amely látványosabb is, mint a korábbi hasonló megoldások.

A Georgiai Műszaki Egyetem videója

Az iszlám több mint 1,3 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása. A muszlimoknak naponta ötször kell imádkozniuk: először reggel (Szubh), majd délben (Zuhr), a délután közepén (c Aszr), napnyugtakor (Magrib), és este (c Isa').